Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Myyrmäkeläisille tärkeää paloasemaa suunniteltu päiväkodiksi kaavoitetun alueen lähelle – aiottu asemakaavamuutos kielii lyhytnäköisyydestä

Kirjoittajan mukaan myös paloaseman vaikutukset alueen asuinviihtyvyyteen on arvioitava ennen sijaintia koskevaa päätöstä.

Paloaseman sijainniksi suunniteltu tontti on viheralue. Nyt suunnitellun paikan läheisyyteen on kaavoitettu ja rakennetaan lähitulevaisuudessa päiväkoti usealle sadalle lapselle.

Päiväkodin lapset tarvitsevat rauhalliset päiväunet sekä leikkialueen. Viheralue, jolle paloasemaa suunnitellaan toteutettavaksi on lapsille tärkeä leikki- ja virkistysalue.

Tähän metsikköön alueen lapset pääsevät katsomaan vuodenaikojen vaihtumista ja rakentamaan majoja ilman, että tarvitsee ylittää yhtään tietä. Turvallinen metsäpuisto mahdollistaa myös alueen lasten omatoimisen ulkoilun vapaa-ajalla.

Paloaseman vaikutuksia asuinviihtyvyyteen (esimerkiksi melu- ja liikennevaikutukset) ei ole arvioitu paloaseman kaavoituksessa. Vaikutukset asuinviihtyvyyteen on arvioitava ennen sijaintia koskevaa päätöstä.

Parhaiten vaikutukset asuinviihtyvyyteen voidaan huomioida ja ennakoida uudiskohteita toteutettaessa. Näin ollen vaihtoehtoisia paloaseman paikkoja tulisi tarkastella myös tästä näkökulmasta.

Uudisrakentamisessa paloaseman tuomiin meluhaasteisiin voidaan vaikuttaa äänieristyksellä rakennusvaiheessa toisin kuin nyt esitetyllä sijainnilla, jossa on jo asutusta. Nyt ehdotetun paikan välittömässä läheisyydessä on 80-luvun kerrostaloja, joissa äänieristys ei vastaa tämän päivän rakentamisen äänieristys vaatimuksia.

Esitetty asemakaavamuutos on seurausta kaupungin lyhytnäköisestä Myyrmäen alueen täydennysrakentamisen kaavoittamisesta.

Pelastustehtävien vasteajat eivät ole olleet hyväksyttävällä tasolla Myyrmäessä vuosiin. Kyseinen paloaseman rakentaminen olisi pitänyt ottaa huomioon jo alkuperäistä täydennysrakentamista suunniteltaessa.

Nyt ei pidä mennä siihen lankaan, että uhkasakon pelossa tehdään hätiköityjä päätöksiä ja sijoitetaan paloasema sellaiseen paikkaan, mihin se on helppo ja halpa rakentaa. Tiedetään jo nyt, että Länsi-Vantaan asukasluku kasvaa.

Tämä tontti tulee olemaan pieni täydelle pelastuslaitokselle tulevaisuudessa.

Vantaan Sanomien jutussa (11.11. 2020) haastatellaan pelastuspäällikköä Jussi Rahikaista. Jutussa kerrotaan Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen laativan suunnitelmaa tilanteen korjaamiseksi niin, että rakennetaan halvemmalla kärki/valmiusyksiköitä, joiden sijaintia voidaan myöhemmin tarpeen mukaaan muuttaa. Eikö olisi järkevää etsiä jo nyt sopiva tontti? Tämä on lyhytnäköistä toimintaa.

Tätä alueen asukkaille tärkeää viheraluetta ei saa takaisin, kun myöhemmin todetaan paloaseman käyneen liian pieneksi.

Elina Outila