Mielipide: Muistisairaan pärjääminen on Vantaalla omaisen ja naapurin avun varassa

Toimitus

Muistisairaan omainen kirjoittaa, miten vaikeaa läheiselle on ollut saada Vantaalla apua. Hän kannustaa kaikkia äänestämään tulevissa aluevaaleissa, jotka ovat hänen mielestään tärkeimmät vaalit.

Läheiselläni todettiin etenevä muistisairaus kolmisen vuotta sitten. Sairauteen liittyvät tutkimukset, diagnoosin saaminen ja lääkityksen määrittely etenivät sujuvasti ja nopeasti, kun omaisena sen varmistin. Sen jälkeen läheiseni pärjääminen on ollut tukeni ja erittäin ystävällisen naapurin avun varassa.

Muistihoitaja on käynyt sovitusti puolen vuoden välein, hoitanut asioita ystävällisesti ja hyvällä ammattitaidolla. Kun tilanne on alkanut huonontua kiihtyvällä vauhdilla, olen joutunut taistelemaan tarvittavasta avusta, kuten varmasti toisetkin vastaavassa tilanteessa.

Pyysin ensimmäisen kerran toimintakyvyn arviointiin liittyvää intervallijaksoa puolitoista vuotta sitten, kun arvioin, että läheiseni ei enää pärjää. Olen toistanut pyyntöni niin henkilökohtaisesti kuin Maisankin kautta. Mitään ei ole tapahtunut. Saamani vastauksen mukaan Vantaalla on riittämättömästi paikkoja, joissa intervallijakson voisi toteuttaa. Sama koskee tehostetun hoidon yksiköitä. Palvelukotipaikkojakin joutuu julkisella jonottamaan.

Kiitos kaikille työntekijöille, jotka teette parhaanne kovissa työpaineissa, että ikääntyvät saavat tarvitsemansa avun!

Muistisairaille ja muille apua tarvitseville ikäihmisille on oltava jatkossa riittävästi ja oikea-aikaisesti palveluja, jotka vastaavat heidän tarpeitaan ja pärjäämistään. Myös kotipalvelun henkilöstön määrän on oltava riittävä, kun moni haluaa asua kotonaan niin pitkään kuin mahdollista.

Parhaillaan valmistellaan virkamiestyönä Vantaa-Kerava-hyvinvointialuetta. Vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista siirtyy Vantaan kaupungilta vuoden 2023 alusta uudelle hyvinvointialueelle. Uudet, näistä asioista päättävät, luottamushenkilöt valitaan aluevaaleissa ensi tammikuussa. Nyt on tärkeää, että meistä jokainen vaikuttaa aktiivisesti tulevissa aluevaaleissa äänestämällä. Ihmisten kannalta on tulossa tärkeimmät vaalit kuin koskaan ennen.

Riitta Särkelä yhteiskuntatieteiden tohtori sosiaalineuvos

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut