Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kansainväliseen opetukseen tulee satsata nykyistä enemmän

Englanninkielisen opetuksen suosio on Vantaalla niin suurta, että kaikki hakijat eivät mahdu Vantaan kansainväliseen kouluun.

The International School of Vantaa on tällä hetkellä noin 580 oppilaan opinahjo. Joka vuosi kouluun hakee liki 600 oppilasta ja oppilaaksi koulu pystyy ottamaan noin kolmanneksi kielikokeen suorittaneista.

Vantaalla englanninkieliset luokat löytyvät Rekolanmäen ja Kaivokselan alakouluista. Alakoulun jälkeen opintie jatkuu kansainvälisessä koulussa yläkoulun puolella.

Lue myös: Englannin kielellä suoritettavalla peruskoululla on suuri suosio Vantaalla, mutta vain kolmannes hakijoista pääsee kansainväliseen kouluun Pakkalaan

Englanninkieliselle perusopetukselle on kova kysyntä jo nyt. Tulevaisuudessa kysyntä kasvaa todennäköisesti vielä enemmän. Opetusta on kuitenkin haastava lisätä, sillä jatko-opinnot tyssäävät kielikysymykseen toisella asteella.

Ylioppilastutkintoa ei Suomessa vielä pysty suorittamaan englanniksi ja toisen asteen opinnoista valtaosa opiskellaan suomeksi.

Toisen asteen käytäntö on kummajainen ajassa, jossa peruskoulu on mahdollista käydä pääosin englanniksi. Myös opintojen myöhemmässä vaiheessa, yliopistoissa ja monissa ammattikorkeakouluissa, on mahdollista suorittaa opintonsa englanniksi.

Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo kertoo, että suuret kaupungit ovat yrittäneet edistää asiaa ministeritasolla asti, jotta ylioppilaaksi voisi kirjoittaa englanniksi. Asian olisi syytä muuttua, jotta englanninkielinen koulupolku pysyisi katkeamattomana ylioppilaskirjoituksiin asti.

Suomeen tarvitaan tulevaisuudessa osaavaa työvoimaa ulkomailta. Toimiva, laadukas ja tarvittaessa kansainvälinen koulupolku olisi omiaan lisäämään Suomen houkuttelevuutta työpaikkaa ulkomailta etsivien silmissä.

Työkomennukselle tai pidempään maahan asettuva perhe voisi näin olla tyytyväinen, että lapset saisivat opetusta englannin kielellä, tarvittaessa kaikilla koulutusasteilla.