Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Vantin tulevaisuus on ratkaistava nyt

Kaupunginvaltuutettu Tuukka Saimen (ps.) kirjoittaa Vantaan taloudellisen tilanteen vaativan, että Vanttia koskevat päätökset tehdään pikimmiten. Hän toteaa, ettei nykyisenkaltaisen tilanteen jatkaminen ole kunnioittavaa työntekijöitä tai veronmaksajia kohtaan

Keskustelu Vantaan kaupungin omistaman Vantti Oy:n ympärillä on ollut varsin kiihkeää viime vuosina. Se on täysin ymmärrettävää, koska kustannustehokkuudeltaan Vantti ei ole ollut mikään menestystarina.

Monet kaupungit ovatkin päätyneet viime aikoina ulkoistamaan ateria- ja puhtauspalvelunsa: Lahti, Järvenpää ja Oulu viimeisimpinä.

Itselläni on ollut koko ajan selkeä näkemys Vantin tilanteesta. Julkisen toimijan ei pitäisi lähteä kilpailemaan yksityisten yritysten kanssa vapaille markkinoille, eikä itse tuottaa Vantaan kaupungin tarvitsemia puhtaanapito-, kiinteistö- ja ravitsemuspalveluita. Edellä mainitut palvelut ovat kaupungin järkevä tuottaa itse vain siinä tapauksessa, että nämä palvelut voidaan itse tuottaa paremmin ja kannattavammin verrattuna ulkopuolisiin palvelujen tarjoajiin.

Vantin suhteen olemme Vantaalla taas vedenjakajan äärellä. Vasemmistopuolueet haluavat säilyttää Vantin kaikki toiminnat kaupungin omistuksessa kustannuksista huolimatta, ja kokoomus on valmis ulkoistamaan kaiken mitä ulkoistettavissa on.

Ratkaisut Vantin tulevaisuudeksi pitäisi tehdä tämän talven aikana. Vantaan talous on erittäin velkainen (kokonaisvelka noin kaksi miljardia) ja Vantaa on menettämässä verotuloja lähes 800 miljoona soten johdosta. Surullisen kallis raitiovaunuhanke mahdollisesti kasvattaa kaupungin velkaisuutta sadoilla miljoonilla ja vaarantaa talouden ennustettavuutta kymmeniksi vuosiksi.

Edellä mainittujen uhkakuvien rinnalla Vantti on huomattavasti pienempi murhe, mutta työnantajana Vantti on merkittävän kokoinen toimija. Siksi päätöksenteossa onkin huomioitava työntekijöiden turva mahdollisissa yritystoiminnan muutostilanteissa

Kysynkin, onko uusi ja uljas suunnitteilla oleva kaupunkihallinnon rakennus (70 miljoonaa euroa maksava hallintopalatsi), ja tekniikaltaan kivikautinen raitiovaunuhanke tärkeämpää, kuin kuntalaisten työpaikat ja lasten korkealaatuisesta ravitsemuksesta huolehtiminen?

Vaihtoehtoni Vantin parhaaksi ovat selkeät. Liiketoiminnan myynti kokonaisuudessaan tai osittain ei johda työpaikkojen menetykseen suuren työvoimapulan vuoksi eikä palkkauksen perusteita tarvitse muuttaa, jos sopimukset neuvotellaan ammattitaitoisesti.

Vanttia voidaan myös kehittää tehokkaasti vahvaksi toimijaksi, jos liiketoimintamalleja kehitetään, sekä ollaan valmiita investoimaan ihmisiin ja heidän osaamiseensa.

Nykyisenkaltainen toiminnan jatkaminen ei ole kunnioittavaa työntekijöitä sekä veronmaksajia kohtaan eikä osoita ammattimaista johtamista. Nyt viimeistään on päätöksenteon ja suunnan muutoksen aika.

Tuukka Saimen

yrittäjä, toimitusjohtaja

kaupunginhallituksen jäsen, konsernijaoston jäsen ja

kaupunginvaltuutettu (ps.)