Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vauvoilta ja taaperoilta ei saa leikata

Kotihoidon kuntalisän poistaminen ei loppujen lopuksi toisi kaupungille säästöä, kirjoittaa kaupunginvaltuutettua Erika Veltheim (ps.). Hän listaa, mitä etua Vantaa-lisän säilyttämisestä olisi lapsille, perheille ja koko kaupungille.

Uusi valtuustokausi on vasta pääsemässä vauhtiin, mutta kasvatuksen ja oppimisen lautakunnassa käsiteltiin jo sen toisessa kokouksessa Vantaa-lisän poistamista. Asia onneksi pöydättiin yksimielisesti ja sen puolustamiselle saatiin näin jatkoaikaa.

Kotihoidontuen kuntalisää pienennettiin vasta viime syksynä reilusti. On kestämätöntä, jos kyseinen tuki on vuosittain leikkausuhan alla. Nyt tarvitaan pidempiaikaisia ratkaisuja, joihin kuntalaiset voivat luottaa.

Vantaa-lisä on osalle perheistä se pieni ekstra, joka mahdollistaa pienen vauvan/taaperon ja tämän mahdollisten sisaruksien hoitamisen kotona vähän pidempään. Kunnan tulee tukea pienten hyvinvointia ja perheiden valinnanvapautta, eikä taloudellisesti painostaa perheitä laittamaan lapsiaan päiväkotiin jo vauvavuoden aikana.

Yksi peruste Vantaa-lisän poistolle on se, että yli 40 prosenttia sen saajista on vieraskielisiä ja nämä lapset haluttaisiin varhaiskasvatuksen piiriin oppimaan suomen kieltä. Mielestäni on kohtuutonta, että kantasuomalaiset perheet menettäisivät merkityksellisen etuuden epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan seurauksena. Kotoutumiseen ja sen haasteisiin tulee etsiä sellaisia ratkaisuja, jotka eivät heikennä kantasuomalaisten etuja.

Kaiken lisäksi Vantaa-lisän poistaminen tulisi kunnalle kalliimmaksi kuin sen säilyttäminen. Kun kuntalisää saavia lapsia ja heidän sisariaan aloittaisi tuen poistumisen myötä päiväkodissa, tulisi se vantaalaisille noin 5 200 euroa vuodessa kalliimmaksi per lapsi kuin kotihoidon tukeminen. Tulee myös muistaa, että niin henkilökunnasta kuin tiloista on jo valmiiksi pulaa.

Pikkulapsiaika on ainutkertaista aikaa koko perheelle. Annetaan vantaalaisille perheille mahdollisimman laaja valinnanvapaus sen suhteen, miten he arkensa järjestävät itselleen parhaimmalla tavalla ja säilytetään kuntalisä jatkossakin.

Erika Veltheim

kaupunginvaltuutettu (ps.)