Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Tutut säästöehdotukset sävyttävät Vantaan budjettineuvotteluja – Vantaa-lisä jälleen lakkautusuhan alla

Vantaan ensi vuoden talousarviota valmistellaan, osin jo tutuksi tullein säästöehdotuksin. Kotihoidontuen kuntalisän poistaminen on jälleen tapetilla ja kuntalisää esitetään poistettavaksi kokonaan ensi vuoden alusta alkaen "menokehityksen tasapainottamiseksi". Tuen lakkauttaminen toisi arviolta 2,1 miljoonan euron vuosittaiset säästöt.

Lue myös: Juttua päivitetty: Kotihoidon tuen kuntalisä halutaan lakkauttaa Vantaalla – Lautakunta jätti esityksen pöydälle yksimielisesti

Asia oli esillä myös viime vuonna talousarvioneuvottelujen yhteydessä. Tuolloin valtuusto päätti leikata kuntalisää noin 50 euroa kuukaudessa.

Tällä hetkellä kotihoidon tuen päälle maksetaan kuntalisää perheen nuorimmasta lapsesta 160 euroa kuukaudessa. Lisää maksetaan kunnes lapsi täyttää 1,5 vuotta.

Vantaan kasvatuksen ja oppimisen lautakunta jätti maanantaina asian pöydälle. Asiaa käsitellään uudestaan marraskuussa talousarvioneuvottelujen yhteydessä.

Vantaan vihreät totesi aiemmin tällä viikolla, että lakkauspäätöksessä ei ole huomioitu niitä kuluja, joita syntyy, kun nyt kotona hoidettavat lapset siirtyisivät varhaiskasvatuspalveluihin. Tähän ei ole Vantaan investointi- ja henkilöstösuunnitelmassa tosiaan ole varauduttu.

Vieraskieliset korostuvat kotihoidon tuen saajissa korostuvat Vantaalla. Tuen saajista vieraskielisiä on 43,7 prosenttia, kun vieraskielisten osuus Vantaan väestöstä on 21,6 prosenttia.

Kaupunki perusteleekin kuntalisän mahdollista poistoa myös sillä, että nykyistä varhaisempi siirtyminen varhaiskasvatuspalvelujen pariin auttaisi ehkäisemään myöhempiä ongelmia. Laadukkaalla varhaiskasvatuksella on merkitystä, kun puhutaan oppimis- ja hyvinvointierojen tasaamisesta. Tästä näkökulmasta kaupungin esitys on ymmärrettävä, sillä Vantaalla yritetään monin keinoin vähentää eriarvoisuutta.

Kotihoidon tuki ei ole summaltaan suuri. Moni kitkuttelee silti sen tuen, sillä ajatus kovin pienen lapsen viemisestä päiväkotiin ei tunnu mukavalta.

Vantaalla tulisi olla mahdollista hoitaa pienimmät lapset halutessaan. Kaupungin budjetissa pari miljoonaa ei ole suuri summa. Vanhemmille kuntalisä on kuitenkin pieni, mutta tervetullut tukimuoto, jonka avulla pienet lapset on mahdollista hoitaa kotona.