Pääkirjoitus Koronarokotuksen ottamisessa ei ole kyse vain sinusta – viruksen nitistämiseen tarvitaan yhteisvastuullisuutta

Vantaan koronarokotuskattavuus laahaa muuta Suomea perässä. Yli 12-vuotiaista suomalaisista yhden koronarokotuksen on saanut 84,5 prosenttia ja kaksi annosta 74,1 prosenttia. Vantaalla yli 12-vuotiaista ensimmäisen koronarokotuksen on saanut 81,2 prosenttia ja kaksi rokotetta 73 prosenttia (VS 16.10.).

Vantaalla rokotuskynnystä madaltamaan on keksitty monia keinoja. Rokotuksen voi tuttuun tapaan ottaa ajan varaamalla, mutta lisäksi pop up -rokotuspisteitä on viety keskeisille paikoille esimerkiksi kauppakeskus Jumboon ja Myyrmanniin. Näin rokotuksen on voinut halutessaan ottaa päivittäisten asiointien yhteydessä.

Lue myös: Ylilääkäri: Näistä syistä koronarokotteiden tehon kesto vaihtelee eri ihmisillä – kumoaa väitteen raskaana olevien riskeistä

Tartuntatautien ylilääkäri Kirsi Valtonen kertoi yhdeksi syyksi laimeaan rokotusintoon sen, että Vantaalla väestö on nuorempaa kuin monessa muussa kunnassa. Koulutustaso on matalampi ja vieraskielisiäkin on enemmän.

Kaupungin edustajat ovatkin tavanneet muun muassa uskonnollisten yhteisöjen johtajia ja maahanmuuttajajärjestöjen edustajia rokotustietoa välittääkseen. Oikean tiedon välittäminen on tärkeää, sillä koronarokotteista liikkuu paljon disinformaatiota.

Koronaan sairastuvat nyt pääsääntöisesti ne, jotka eivät ole ottaneet rokotetta. He täyttävät tehohoitopaikat, ja vakavasti sairastuneiden joukossa on myös nuoria aikuisia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tehohoitopaikat ovat paikoin äärirajoillaan ja esimerkiksi tiettyjä leikkauksia joudutaan siirtämään koronapotilaiden viedessä niin hoitopaikat kuin hoitajat.

Vaikka ei kuuluisi riskiryhmään, olisi rokote silti tärkeää ottaa myös muita, kuten iäkkäitä sukulaisia tai vanhempia, suojatakseen.

Yhteisvastuullisuus viruksen torjumisesta rokotuksen avulla olisi erityisen tärkeää.

Kyse ei ole vain siitä, jaksaako vaivautuuko rokottumaton rokotuspisteelle, vaan paljon isommasta asiasta, joka koskettaa laajaa joukkoa ihmisiä niin Vantaalla kuin koko Suomessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut