Mielipide: Vantaa tähtää pääkaupunkiseudun lapsiystävällisimmäksi kaupungiksi – Vantaa-lisän säilyminen on iso arvokysymys

Kirjoittajien mukaan Vantaa-lisän säilyttäminen vaikuttaa perheiden valinnanvapauteen lastenhoidossa ja kasvattaa samalla Vantaan vetovoimaa lapsiperheiden silmissä.

Päätimme kasvatuksen ja oppimisen lautakunnassa (11.10.) yksimielisesti jättää pöydälle esityksen kotihoidontuen kuntalisän lakkauttamisesta ensi vuoden alusta alkaen. Lopullisen päätöksen asiasta tekee kaupunginvaltuusto talousarvion käsittelyn yhteydessä.

160 euron suuruiseen kotihoidontuen Vantaa-lisään on oikeutettu tällä hetkellä jokainen vantaalainen vanhempi, joka hoitaa 10kk–1,5-vuotiasta lasta kotona ja jonka mahdolliset muutkin alle kouluikäiset lapset hoidetaan kotona.

Meille allekirjoittaneille ja valtuustoryhmillemme kotihoidontuen Vantaa-lisän säilyminen on iso arvokysymys. Haluamme kehittää valtuustosopimuksen mukaisesti Vantaata tähtäämään pääkaupunkiseudun lapsiystävällisimmäksi kaupungiksi. Uskomme kaikkien vantaalaisten puolueiden tavoittelevan samaa.

Haluamme, että vantaalaisilla perheillä on aito valinnanvapaus ja joustavuus pienten lasten hoitomuodossa. Lähes kaikki vantaalaiset perheet saavat kotihoidontukea vähintään jonkin aikaa. Esimerkiksi viime joulukuussa 11–12 kuukauden ikäisistä lapsista 98,6 prosenttia oli kotihoidontuen piirissä. Vantaa-lisän poisto koskettaisi vähintään symbolisesti kaikkia vantaalaisia alle 1,5-vuotiaiden lasten vanhempia.

Mielestämme Vantaa-lisän säilyttäminen lisäisi Vantaan vetovoimaa lapsiperheiden silmissä. Sitä lisäisi myös mahdollisuus päästä lähipäiväkotiin tai esimerkiksi perhepäivähoitoon. Meidän ei kannata laittaa nyt kaikkia kortteja päiväkotien varaan, koska ne ovat monin paikoin täynnä ja lisäksi pätevää henkilökuntaa on vaikea saada.

Nyt ei ole oikea aika poistaa 160 euron kuukausittaista tukea kaupunkimme arvokkainta työtä tekeviltä. Etenkään, kun kyseessä ei taitaisi olla edes varsinainen säästö. Onhan kotona hoidettu lapsi monin verroin halvempi kaupungille kuin päiväkodissa hoidettu lapsi.

Eeva Tikkanen, äiti, kasvatuksen ja oppimisen lautakunnan jäsen (kesk.)

Gashaw Bibani, äiti, kasvatuksen ja oppimisen lautakunnan jäsen (vas.)

Tanja Saarinen, äiti, svatuksen ja oppimisen lautakunnan jäsen (ps.) Eve Rämö, perhetyöntekijä, kasvatuksen ja oppimisen lautakunnan jäsen (vihr.) Keskustan, Vasemmisto-liiton, Perussuomalaisten, Vihreiden, Kristillis-demokraattien ja Liike Nytin valtuustoryhmät

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut