Mielipide: Päiväkotien työntekijöiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta tulisi pitää huolta – hoitajat tekevät työtään äärirajoilla

Tilanne on pidemmän päälle kestämätön, jos osaajat vaihtavat alaa riittämättömyyden ja uupumuksen vuoksi, kirjoittaja toteaa.

Varhaiskasvatuksen tilanne on huolestuttava. Päiväkodin aikuiset itkevät salaa lapsilta uupumustaan. He joustavat päivittäin työajoissa, kun sijaisia lasketaan hoitajavahvuudessa vakituisiksi, jotta mitoitukset eivät ylittyisi.

Varhaiskasvatuksen hoitajien, opettajien ja perhepäivähoitajien palkkoja tulisi nostaa, sijaisten määrää lisätä, mitoitusta seurata lapsiryhmä-, ei päiväkotimittakaavalla ja työntekijöiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtia muutenkin. Hyvinvoiva työntekijä takaa hyvinvoiva lapset. Päättäjien tulisi herätä tähän NYT!

Yhteiskunnan tulisi pitää huolta lapsista. Mitä teemme, kun ennätyksellisissä määrin syntyneet korona-ajan vauvat menevät päiväkoteihin, joissa nykyisillekään lapsille eivät tahdo hoitajat riittää?

Päättäjät kehottavat synnytystalkoisiin ja äitejä kannustetaan palaamaan nopeasti töihin leikkaamalla tukia ja kotihoidon kuntalisää. Mutta kukaan ei mieti, miten lapsia jatkossa hoidetaan ja kuka sen tekee.

Tilanne on pidemmän päälle kestämätön, eikä virkojen lisääminen riitä, jos osaajat vaihtavat alaa riittämättömyyden ja uupumuksen vuoksi.

Vanhemmat, selvittäkää päiväkotinne tilannetta, onko ryhmässä yhtään oikeasti pätevää opettajaa? Kuinka paljon ryhmissä on vajausta, saadaanko sijaisia? Kun todellisuus lasten ja päiväkotien arjesta selvisi minulle, tajusin, että on aika alkaa vaatia päättäjiltä muutosta tähän tilanteeseen. Siihen tarvitaan meidän kaikkien ääntä.

Suosittelen päättäjiä ja vanhempia seuraamaan Instagram-tiliä @varhaiskasvatuksenkertomuksia, sieltä voi saada pienen käsityksen tilanteen vakavuudesta.

Huolestunut äiti

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut