Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vantaa ei vielä ole hyvinvointialue – avun piiriin pääsy viivästyy niin lastensuojelussa kuin psykiatrisessa hoidossakin

Kirjoittajan mielestä Vantaa–Keravan sotealueella pitää pystyä vastaamaan kuntalaisten perustarpeisiin nopeammin ja matalammalla kynnyksellä.

Menneen, nykyisen ja tulevan vetovoimaisen Vantaa-Kerava-alueen täytyy pystyä tehokkaammin ja ripeämmin puuttumaan lasten, nuorten, perheiden ja aikuisväestön pahoinvointiin.

Katso tämä: Lähihoitaja Virpi Helin taisteli apua ahdistuneelle tyttärelleen – Miten käy nuorille, joilla ei ole vanhempaa ajamassa heidän asiaansa?

Mielenterveys- sekä päihdeongelmat ovat yleistymässä ja laadultaan syvenemässä yhä varhaisemmassa iässä. Meidän pitää kyetä laajemmin, nopeammin ja matalammalla kynnyksellä reagoimaan tilanteeseen, vastaamaan kunkin perustarpeisiin.

Lastensuojelumme on jo pidempään ollut kuormittunut, työntekijöitä on vaikeaa saada, heitä on haasteellista pitää työssään työtaakan vuoksi, eivätkä kaikki pääse avun piiriin, kun sen aika on.

Kun aikuisikään varttunut tarvitsee ahdistus- tai masennushäiriöön apua, joutuu hän kunnallisella puolella pahimmillaan odottamaan psykiatrisen sairaanhoitajan tapaamista kuukausia.

Tällöin elämänhallinnan tilanteet eskaloituvat heikommaksi, ja takaisin työelämään, tasapainoiseen elämään tähtäävästä kuntoutuksesta tulee yhä haasteellisempaa.

Meidän kaikkien etujen mukaista on tunnistaa ja tunnustaa ongelmien olemassaolo, irrottautua ”häpeällisestä” stigmasta ja puoluerajoista, tehdä työtä sen eteen, että jokainen kuntalainen olisi elämänlaadultaan vankalla ja antoisalla pohjalla.

Anja Evans, Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan varajäsen (ps.)

Lue myös tämä: 5 500 vantaalaislapsesta tehtiin lastensuojeluilmoitus – Vantaalla ja Turussa ilmoituksia tehtiin eniten