Mielipide | Riitaisa ja huonosti hallittu taloyhtiö on markkinatilanteessa heikoilla – Asuntoyhtiön hallituksen ja isännöitsijän välinen luottamus on välttämätön pohja asioiden hyvälle hoidolle

Asuntoyhtiön johdolla tulee olla riittävästi ymmärrystä tekniikasta, taloudesta ja lainsäädännöstä, mutta kaikkea ei tarvitse osata itse, kirjoittaja linjaa.

Kiinteistö- ja asuntoyhtiöiden hallitukset ja isännöitsijät vastaavat ja huolehtivat valtavasta omaisuudesta. Omaisuuden arvo voi suurissa ja arvokkaissa yhtiöissä olla kymmeniä miljoonia euroja.

On sanottu, että hallituksen tärkein tehtävä on palkata yhtiölle ammattitaitoinen ja yhteistyökykyinen isännöitsijä. Hallituksen pitää voida luottaa isännöitsijään, ja samanaikaisesti isännöitsijän pitää voida luottaa hallitukseen ja saada siltä toimintaansa riittävä tuki. Hallitus ja isännöitsijä ovat samalla puolella eli omistajien asialla.

Katso tämä: Taloyhtiön hallituksen hutilointi tuli kalliiksi osakkaille – tätä tärkeää paperia ei pidä tehdä "kuin renkaita potkien"

Vertaan tätä yhteistyötä ja luottamusvaadetta virkavuosiini. Se tiedetään, että kunnallishallinnossa pitää kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan välillä olla täydellinen luottamus. Ellei ole, asiat eivät toimi. Sama pätee kiinteistö- ja asuntoyhtiöiden johtoon.

Hallitusten ja isännöitsijän yhteisvastuulla on yhtiön omaisuuden hoito, huolto ja arvon säilyttäminen. Yhtiön johdolla tulee olla riittävästi ymmärrystä tekniikasta, taloudesta ja lainsäädännöstä.

Kaikkea ei tarvitse osata itse. Kun on riittävät perustiedot, on ymmärrystä puuttua asioihin ja hankkia yhtiölle tarvittava osaaminen asiantuntijoilta.

Yksi asia, johon ei mielestäni kiinnitetä yhtiöissä riittävästi huomiota, on yhtiön maine.

Jos taloyhtiötä pidetään riitaisena, teknisesti tai taloudellisesti huonosti hoidettuna, on yhtiön markkinatilanne sekä myytäessä että vuokrattaessa heikko.

Kun taas yhtiöllä on yleisesti hyvä maine, se on haluttu kohde niin myyjälle, ostajalle, kuin vuokraajalle ja vuokralaiselle.

Lue myös: Suomen paras taloyhtiö löytyy Vantaalta – Voittajat vinkkaavat, miten homma toimii

Jukka Moilanen, kiinteistö- ja asuntoyhtiöiden puheenjohtajuuksia sekä hallituspaikkoja Vantaalla, Porissa, Ulvilassa, Nakkilassa ja Harjavallassa, kaupunginjohtaja emeritus, Ulvila

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut