Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Pääkirjoitus Vaihtuvuus tekee hoitotyöstä vaikeaa

Lähihoitajien koulutukseen tulisi satsata nykyistä enemmän. Ja kun vastavalmistuneet ja työuraansa aloittavat työntekijät astuvat työelämään, olisi tärkeää pystyä perehdyttämään heidät työhönsä riittävän perusteellisesti.

Nyt tilanne on Vantaalla sellainen, että osa vasta ammattiin valmistuneista ei ole valmiita vaativaan työelämään. Kun vielä perehdytykselle ei ole riittävästi aikaa, ollaan isojen haasteiden edessä.

Asiaa kommentoivat jutussamme muun muassa Vantaan sosiaali- ja terveyspalvelujen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö ja Vantaan kaupungin lähihoitajia edustava luottamusmies Mitri Siltalahti.

On tietysti selvää, että ammattiin juuri valmistunut tarvitsee apua työssään. Työ on aina opettanut tekijäänsä, ja kokemus karttuu töitä tehden, mutta nyt ollaan uudenlaisten haasteiden äärellä.

Hoitajien työnkuva on vaativa ja vaatii siten vastavalmistuneeltakin tietynlaista asennetta ja perustaitoja – riittävän hyvää suomen kielen taitoa unohtamatta.

Hoitotyö muuttuu ja asiakkaiden ongelmat voivat olla yhä moninaisempia. Samalla kun pitäisi pitää huolta siitä, että opinnot pysyvät kenttätyön vaatimusten vauhdissa, tulisi olla resursseja kehittää myös työtä, jotta hoitajat viihtyisivät työssään ja kokisivat sen mielekkääksi.

Työntekijöiden suuri vaihtuvuus ja sen aiheuttamat lieveilmiöt yhdistettynä matalaan palkkaan antavat monelle työntekijälle sysäyksen muutokseen. Ovet käyvät Vantaallakin tiuhaan, kun osa vaihtaa työpaikkaa. Vaihtuvuus on viesti, joka tulisi ottaa vakavasti.