Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Pienten yritysten aito mahdollisuus päästä tuottamaan sosiaali- ja terveysalan palveluita vaatisi kilpailutusten oikeanlaisen mitoituksen

Kirjoittaja uskoo, että pörssiyhtiöiden tuottamina palvelujen hinnat nousevat ja sitä myöten myös verot.

Vantaan yrittäjien toimitusjohtajan Esa Mänttärin kirjoitus Vantaan Sanomissa (VS 27.10.) oli harhaanjohtava. Soteuudistuksessahan ei ole kysymys siitä, ”mahdollistetaanko jatkossa sosiaali- ja terveysalan yrityksien osallistuminen palvelutarjontaan vai ei”.

Sotepalvelujen ulkoistaminen suurille toimijoille, joiden takana on kansainvälisiä sijoittajia, ei todennäköisesti työllistä niitä ”pieniä, muutaman henkilön työllistäviä” soteyrityksiä, joista Mänttäri kantaa huolta.

Pörssiyhtiöiden ensisijaisena tavoitteena on tuottaa omistajilleen voittoa. Tässä tapauksessa se nipistetään veronmaksajien kukkarosta.

Mänttäri pelottelee uusilla veroilla, mutta jos palvelut ulkoistetaan pörssiyhtiöille, nostavat ne hinnat joka tapauksessa parhaaksi katsomalleen tasolle, jolloin veroja on nostettava joka tapauksessa; milläpä muullakaan tarvittavat palvelut rahoitettaisiin.

Jos pieniä yrityksiä halutaan oikeasti mukaan tuottamaan palveluita, on kilpailutukset mitoitettava sellaisiksi, että pienilläkin on mahdollisuus niihin osallistua.

Itsekin yrittäjänä olen nähnyt, miten esimerkiksi käännöspalvelut tilataan vain sellaisilta yrityksiltä, jotka tarjoavat usean kielen paketin.

Pienillä harvinaisten kielten toimistoilla ei ole juuri muuta mahdollisuutta kuin toimia suurten firmojen alihankkijoina. Ne puolestaan voittavat kilpailun painamalla hinnat niin alas, ettei pienyrittäjälle jää juuri mitään käteen.

Pahoin pelkään, ettei sotepuolen kilpailutuslogiikka paljon poikkea tästä. Isojen kansainvälisten palveluntuottajien ja kotimaisten pienyritysten edut kun eivät käy yksiin.

Juhani Huotari, vantaalainen yrittäjä

Lue myös: Pienille sote-yrityksille on luvassa apurin rooli – "Uhkana on, että pienyrityksiä viedään kuin taksiautoilijoita Kela-kyydeissä"