Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Pääkirjoitus Lihasta voitaisiin luopua myös Vantaan tilaisuuksissa

Helsingin kaupunki päätti viime viikolla, että se luopuu liharuokien tarjoamisesta kaupungin tilaisuuksissa, kuten seminaareissa, kokouksissa tai yleisötapahtumissa.

Kahvimaitona Helsingissä käytetään jatkossa kauramaitoa, ei lehmänmaitoa. Myös kertakäyttöastioiden käytöstä luovutaan.

Lue myös: Helsinki lopettaa liharuokien tarjoilun tilaisuuksissaan – Lihasta luopumisesta keskustellaan myös Vantaalla, arvelee kaupungin hankintapomo

Kysyimme Vantaan kaupungilta, aikooko Vantaa ottaa mallia Helsingistä. Kävi ilmi, ettei kaupungilta ole asiasta keskusteltu.

Reilun kaupan kahvia ja teetä toki tarjotaan, mutta liharuokiin asti muutoksen tuulet eivät ole vielä puhaltaneet.

Suuret yritykset ja toimijat voisivat näyttää rohkeammin esimerkkiä arjen ilmastoteoista, joista lihansyönnin vähentäminen on yksi esimerkki.

Vantaan kannattaisi rohkeasti peesata Helsinkiä ja jättää liha pois lautaselta. Kenenkään kokous tai seminaari ei mene pilalle, jos sämpylän välissä on kinkun sijaan kasviksia tai kalaa.

Sillä, mitä ruokaa edustuspöydissä tai kokouksissa tarjotaan, on toki pieni merkitys kaupungin hiilijalanjäljessä. Päästöjä syntyy eniten liikenteestä ja energiantuotannosta.

Vantaalla onkin käynnissä monta muuta muutosta, jotta kaupunki saavuttaisi tavoitteensa ja olisi reilun kahdeksan vuoden päästä hiilineutraali.

Lue myös: Vantaa vähentää päästöjä – "Jos on helppo tehdä hiilineutraali valinta, miksi ei sitä tekisi"

Tässä tavoitteessa auttaa esimerkiksi Vantaan Energia, joka kertoi viime viikolla tähtäävänsä hiilinegatiiviseksi.

Innovatiivisia ja kunnianhimoisia hankkeita ovat muun muassa lämmön kausivaraston suunnitteleminen Kehä III:n alle ja power-to-gas-metaanilaitos.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa katseet kohdistuvat odotetusti valtioihin ja suuriin, kansainvälisiin yrityksiin, joiden vastuu on yksilöä isompi.

Tavallisilla ihmisillä on silti keinoja ja toivottavasti myös halua tehdä ilmaston kannalta viisaita valintoja. Se ei tarkoita, että "kaikesta" pitäisi luopua. Aloittaa voi vaikka siitä, mitä lautaselleen laittaa.