Kirjoittajan mielestä 16-vuotiaat kykenevät äänestämään yhtä vastuullisesti kuin kaksi vuotta vanhemmat nuoret.
Suomen perustuslain ja nuorisolain mukaisesti jokaisella yksilöllä on oikeus osallistua yhteiskunnan kehittämiseen. Silti alle 18-vuotiaat nuoret ovat oikeutettuja äänestämään vain seurakuntavaaleissa, joiden äänestysikäraja on 16 vuotta.
Nuorten pitäisi päästä osallistumaan päätöksentekoon tasavertaisina kansalaisina. Mielestäni eduskuntavaalien, aluevaalien ja kuntavaalien tulisi ottaa mallia seurakuntavaaleista ja laskea äänestysikää 18 vuodesta 16 vuoteen.
Suomessa nuoret ikäryhmät eivät enää omaksu äänestystottumusta samassa määrin kuin edelliset sukupolvet. Ikäryhmät pitäisi totuttaa äänestämiseen aikaisemmin, jotta he saavat hyviä vaikuttamisen kokemuksia, jotka ovat tärkeitä tulevan äänestyskäyttäytymisen kannalta.
Äänioikeuden ikärajan laskeminen innostaisi nuoria mukaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja samalla heidän asiansa otettaisiin paremmin huomioon vaaleissa.
Olisi hienoa kuulla myös nuorilta tulevia uusia näkökulmia. Suurten ikäryhmien korostuneen suuri äänestysaktiivisuus verrattuna nuorten matalaan äänestysaktiivisuuteen voi pahimmillaan johtaa yhteiskuntaan, jossa nuorten ääni kuuluu yhä vähemmän.
Joidenkin mielestä nuoret ovat liian tietämättömiä tai vastuuttomia äänestämään. Ymmärrän huolen hyvin, mutta politiikan opetusta lisäämällä yhteiskuntaopin tunneilla voitaisiin valistaa nuoria.
Kahdella vuodella ei ole niin merkittävää eroa nuorten käytökseen, etteivätkö 16-vuotiaat osaisi äänestää vastuullisesti.
Lisäksi pelkoa on herättänyt se, että julkkisehdokkaiden määrä ja ääriliikkeiden suosio kasvaisi äänestysikärajan laskemisen myötä. 16-vuotiaiden äänioikeuden mahdollistaneessa Itävallassa on kuitenkin todettu, että nuorten poliittisen kiinnostuksen taso on noussut, ja he ovat aivan yhtä kykeneviä valitsemaan itselleen sopivimman puolueen, joka edistää heidän yhteiskunnallisia näkemyksiään.
Ymmärrän, että äänestysiän muuttaminen olisi pitkä ja vaikea prosessi, mutta vuosien varrella äänestysikärajaa on laskettu moneen kertaan yhteiskunnan kehityksen mukana.
Miksi siis nyt ei tehtäisi samalla lailla?
Eeli Heikkilä, 9.-luokkalainen