Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Kuntien päihdepalvelut tulisi uudistaa lisäämällä vertaistukea

Kokemus- ja vertaisasiantuntijat on otettava mukaan päihdepalvelujen suunnitteluun ja ehkäisevään työhön, kirjoittaja ehdottaa.

Suomessa on tekeillä historiallinen sote-uudistus. Nyt on oikea hetki suunnitella tulevien hyvinvointialueiden ja kuntien päihdepalvelut entistä paremmiksi. Ehkäisevää päihdetyötä on lisättävä ja peruspalveluihin on saatava lisää päihdetyön osaamista.

Nyt on tehtävä kunnallisiin päihdepalveluihin rakenneuudistus. Uusille hyvinvointialueille ja kuntiin on palkattava päihdetyöhön kokemusasiantuntija- ja vertaistukityön koordinaattorit, joiden vastuulla on integroida omista päihderiippuvuuksista toipuneet kokemusasiantuntijat, vertaistuki ja kolmannen sektorin päihdejärjestöt ammattilaisten rinnalle oman alueensa päihdepalveluja suunnittelemaan ja toteuttamaan.

Koordinaattoreilla on hyvä olla omakohtainen toipumiskokemus päihderiippuvuudesta tai vankka kokemus päihdesairauksien hoidosta.

Tuleviin sote-keskuksiin on palkattava sosiaalityöntekijöiden, lääkärien ja hoitajien rinnalle riittävästi kokemus- ja vertaisasiantuntijoita. Tutkimustieto ja päihderiippuvuuksista toipuneiden kokemustieto on yhdistettävä sote-palveluissa asiakkaiden parhaaksi.

Kokemus- ja vertaisasiantuntijat on otettava mukaan päihdepalvelujen suunnitteluun ja ehkäisevään työhön.

Päihdepalveluihin on päästävä jatkossa nopeasti. Asiakkaiden päihderiippuvuutta ja mielenterveyden häiriöitä ja sairauksia on hoidettava samanaikaisesti.

Arvokasta vertaistukityötä tekevät päihdejärjestöt on integroitava nykyistä paremmin ehkäisevään päihdetyöhön, päihdepalvelujen suunnitteluun, päihdehoitoon ja pitkäkestoisiin kuntoutuksiin.

Sote- ja kuntapäättäjien kannattaa palkata sote-palvelujärjestelmiin sellaisia kokemus- ja vertaisasiantuntijoita, joilla on intoa, halua ja kykyä kehittää palveluja. Kokemusasiantuntijoilla on oltava hyvä yhteistyötaito asiakkaiden, muiden sote-työntekijöiden, erikoissairaanhoidon ja kolmannen sektorin järjestöjen kanssa.

Hannu Ylönen