Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Pääkirjoitus Koronapassin käyttöä tulisi laajentaa nykyisestä

Pääkaupunkiseudun koronatilanne jälleen aiempaa synkempänä. Sairastuneita on paljon ja sairaanhoito on kuormituksella.

Aiemmin viikolla uutisoimme, että Jorvin sairaalan päiväosasto suljetaan ensi maanantaista lähtien ainakin loppuvuodeksi. Päiväosaston potilaat hoidetaan tällä välin Peijaksen sairaalan päiväosastolla.

Syynä muutokseen on sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrän kasvu.

Vaikka koronarokotuksen saaneetkin voivat tautiin sairastua ja tartuttaa virusta edelleen, ovat esimerkiksi tehohoidossa olevat potilaat pitkälti heitä, jotka eivät ole rokotetta syystä tai toisesta ottaneet.

Lue myös: Jorvin päiväosasto suljetaan koronapotilaiden lisääntyneen määrän vuoksi – "Emme ole saaneet rekrytoitua riittävästi sijaisia"

Myös koronatartuntojen jäljitystyössä kamppaillaan riittävien resurssien kanssa. Vantaan tartuntatautilääkäri kuvaili viime viikolla tilannetta hälyttäväksi.

Vantaan rokotuskattavuudessa on parannettavaa, jos vertaa muun Suomen lukuihin. Ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut 12 vuotta täyttäneistä vantaalaisista 82,9 prosenttia ja toisen annoksen 76,8 prosenttia.

Samaan aikaan koronaviruksen yhä riehuessa on rajoituksia on purettu ja maskin käyttöä monin paikoin höllennetty. Vapauden hinnan maksamme kasvussa olevina tartuntoina.

Lue myös: Avi rajoittaa seisomakatsomojen yleisöä ja yhteislaulutilaisuuksia – Rajoitukset voi välttää yhdellä tavalla

Aluehallintoviraston torstaina tekemä päätös lisärajoituksista on oikea. Rajoitukset mahdollistavat koronapassin entistä laajemman käytön ja palvelut pystytään pitämään auki sekä tapahtumat järjestämään turvallisesti heille, jotka ovat vastuunsa kantaneet rokotuksen ottamalla.

Koronapassin käytön tulisi olla mahdollista nykyistä laajemmassa muodossa. Ehkä se houkuttelisi myös ottamaan rokotuksen.