Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Vantaan seurakuntien ei pidä rahoittaa naisia syrjiviä lähetysjärjestöjä

Osa seurakunnan tukemista järjestöistä opettaa, että nainen on miehelle alamainen sekä perheessä että seurakunnassa, kirjoittajat kertovat.

Vantaan ev.lut. kirkkovaltuusto päättää kokouksessaan 30. marraskuuta lähetystyötä tekevien järjestöjen toiminnan rahoituksesta vuodelle 2022.

Vantaan ev.lut. seurakuntayhtymä ja seurakunnat ovat yhdessä myöntäneet vuosittain noin 300 000 euroa järjestöille, jotka vastustavat naispappeutta, eivät ota töihin naispappeja ja opettavat, että naiset ovat alamaisia miehille sekä perheessä että seurakunnassa.

Lue myös: Vantaankosken seurakunta leikkasi järjestöjen tukia – Tasa-arvo ei ole toteutunut niissä toivotusti ja naispappeja ei ole palkattu, neuvosto perustelee

Seurakuntayhtymä julkaisi 2021 uuden tasa- arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman, jossa sitoudutaan edistämään naisten ja miesten tasa-arvoa seurakunnan kaikessa toiminnassa ja puuttumaan sekä suoraan että epäsuoraan syrjintään.

Toivomme, että kirkko Vantaalla lakkaisi tukemasta syrjiviä järjestöjä ja näin noudattaisi omaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaansa. Olisi tärkeää, että seurakuntayhtymä kaikessa toimisi omien periaatteidensa mukaisesti.

Lähetysjärjestöt toimivat maissa, joissa naisten ja tyttöjen asema on usein hyvin huono. Naisten huono asema kytkeytyy vahvasti lasten huonoon asemaan ja alhaiseen elintasoon, vähäiseen peruskoulutukseen, puutteelliseen terveydenhuoltoon sekä yhteiskuntien yleiseen epävakauteen, turvattomuuteen ja aseellisiin konflikteihin. Keskeinen tapa auttaa sekä naisia että laajemmin yhteiskuntia, joissa he elävät, olisi edistää sukupuolten tasa-arvoa.

Vantaan ev.lut. seurakuntayhtymän ei mielestämme tulisi rahoittaa näissä maissa sellaisten järjestöjen toimintaa, jotka asettavat naiset ja miehet eri asemaan.

Päätöksentekijöinä meidän tulisi tosissamme miettiä päätöstemme vaikutuksia ja ottaa päätöksiä tehdessämme huomioon ne periaatteet, joihin seurakuntayhtymä on sitoutunut.

Eve Rämö Kirkkovaltuuston pj. (Tulkaa Kaikki -liike) Jan-Erik Eklöf Kirkkovaltuuston jäsen Vanda Svenska Församling Laura Häggblom Kirkkovaltuuston jäsen (Tulkaa Kaikki -liike) Tero Fleminch Kirkkovaltuuston jäsen (Tulkaa Kaikki -liike) Sari Roman-Lagerspetz Kirkkovaltuuston jäsen (Tulkaa Kaikki -liike)