Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Luovutaan myrkyistä ja jätetään osa viheralueista niittämättä – Vantaan kaupungin on tehtävä osansa hyönteiskadon pysäyttämiseksi

Kirjoittajat esittävät Vantaan kaupungille laadittavaksi toimintasuunnitelmaa, jolla pölyttäjiä ja muita hyönteisiä uhkaavaa katoa kaupungissa torjuttaisiin.

Olemme saaneet huomata pihoilla ja luonnossa jo selkeästi näkyvän hyönteisten ja pölyttäjien vähentymisen viime vuosina. Ilmiö on maailmanlaajuinen. Asia saattaa tuntua vähäiseltä mutta seuraukset voivat olla vakavia. Tästä on syytä olla huolissaan.

Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen edellyttää toimia hyönteisten elinolosuhteiden turvaamiseksi, sillä ravintoketjun heikentyminen tai katkeaminen vaikuttaa tuhoisasti moniin muihin lajeihin sekä eläimiin.

Siksi olemme tehneet valtuustoaloitteen, jossa olemme ehdottaneet, että kunnassamme tehdään konkreettinen suunnitelma toimintamenetelmineen siitä, miten hyönteiskato saadaan pysäytettyä.

Hyönteiskato on lisääntyessään vakava ongelma, joka valitettavasti näkyy meillä jo esimerkiksi lintujen määrän pienentymisenä. Hyönteiskato tarkoittaa hyönteisten määrän vähenemistä ja mahdollisesti hyönteislajien sukupuuttoa.

Toimintakeinoina voitaisiin esimerkiksi lisätä viheralueiden osien jättämistä luonnontilaan ja niittää alueet vasta alkusyksystä. Samalla tämä toisi säästöjä kaupungille.

Luonnolle haitallisten myrkkyjen käytöstä tulee luonnollisesti luopua. Vesistöjen rannoilla ja metsissä tulee huolehtia, että luonnontilaisia alueita säilytetään.

Koronatilanteen helpottaessa voidaan järjestää yhteisöllisiä hyönteishotellien rakentamistyöpajoja eri puolille Vantaata. Tiivistyvässä kaupunkirakenteessa viheristutuksia lisätään teiden ja katujen varsilla sekä rohkaistaan taloyhtiöitä lisäämään piha-alueistutuksia.

Ida Tamminen Tarja Eklund Kaupunginvaltuutetut (sd.)