Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Oppisopimuskoulutuksesta löytyisi apu akuuttiin työvoimapulaan

Oppisopimuksen avulla työtön pääsee nopeasti kiinni työelämään ja ansaitsemaan omaa rahaa, kirjoittajat muistuttavat.

Vantaan Sanomien pääkirjoituksessa pyydeltiin kuntapäättäjiä apuun työvoimapulan ratkaisemiseksi. Yhtenä nopeana ratkaisuna olisi oppisopimuspaikkojen selvä lisääminen.

Oppisopimuksessa opiskelija oppii ammatin enimmäkseen työpaikalla käytännön työssä, ja oppimista täydennetään oppilaitoksen antamalla teoriapohjaisella tiedolla.

Tutkimusten mukaan opiskelijat työllistyvät todennäköisemmin juuri siihen paikkaan, jossa he ovat suorittaneet oppisopimuksensa. Vaikka oppisopimus onkin määräaikainen työsuhde, se usein näin toimii ratkaisuna työvoimapulaan myös pitempiaikaisesti.

Vantaalla on työvoimapulan lisäksi myös työttömyyttä. Oppisopimuksen avulla työtön pääsee nopeasti kiinni työelämään ja ansaitsemaan omaa rahaa. Ihmisen hyvinvoinnille lähtökohtaisesti on tärkeää löytää oma paikkansa yhteiskunnasta, ja se luo jo itsessään hyvinvointia yksilölle.

Vantaalla on oma ammatillinen oppilaitos Varia, joka kykenee tuottamaan ammatillisia tutkintoja monelle työvoimapulasta kärsivälle alalle kuten lähihoitajille. Ammatilliset oppilaitokset saavat valtiolta rahoitusta myös jokaisesta oppisopimuksen avulla valmistuneesta opiskelijasta. Oppilaitokselle on siis kannattavaa toimia oppisopimuskoulutuksen järjestäjänä.

Laadimme valtuustoaloitteen oppisopimuspaikkojen osoittamisesta lastenhoitajaopiskelijoille vantaalaisiin päiväkoteihin. Sen allekirjoitti 40 muuta valtuutettua. Tämä on hyvä keino helpottaa työvoimapulaongelmaa, mutta muutakin toki tarvitaan.

Susanna Kaiju kaupunginvaltuutettu (kok.) kasvatuksen ja oppimisen lautakunnan jäsen Heli Hakala kaupunginvaltuutettu (kok.) sosiaali- ja terveys-lautakunnan jäsen