Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | VAV tekee työtä hyönteiskadon pysäyttämiseksi – rikkaruohomyrkyistä luovuttiin, seuraavaksi lisätään niittyjä, joista pörriäiset pitävät

VAV:n talojen pihoilla ei käytetä enää hyönteisiä tappavia glyfosaattivalmisteita rikkaruohotorjunnassa, kertoo konsernin toimitusjohtaja mielipidekirjoituksessaan.

Vantaan Sanomien yleisönosastolla valtuutetut Tamminen ja Eklund nostivat esiin yhden tärkeimmistä tehtävistämme eli hyönteiskadon torjumisen.

Sitä on tehtävä myös kaupunkialueilla, eikä vain sen ulkopuolella. Se on osa luonnon monimuotoisuuden ja siten elämämme perusehtojen turvaamista.

Vantaan kaupungin omistama VAV on maan ensimmäisten yhtiöiden joukossa laatinut kiinteistöjensä piha-alueille luonnon monimuotoisuutta tukevat suunnitelmat. Niiden yhtenä tavoitteena on parantaa hyönteisten elinoloja.

VAV:n talojen pihoilla ei käytetä enää hyönteisiä tappavia glyfosaattivalmisteita rikkaruohotorjunnassa, vaan käyttöön otetaan muun muassa kuuma vesi ja muut kestävät keinot.

Pihoille tullaan lisäämään niittyjä ja sekakasvustoja, joista pörriäiset erityisesti tykkäävät.

Viherkattoja rakentuu uusiin taloihin. Myös kaupunkiviljelyn suosio pihoilla ja parvekkeilla kasvaa hiljalleen. Ensi kesänä VAV saa parille pihalle kokeiluun mehiläispesät.

Kasvustoltaan ja elinympäristöltään monimuotoinen luontopiha viehättää maan pieneliöstöä mikrobeista hyönteisiin, kuten päivä- ja yöperhosiin. Nämä taas houkuttelevat paikalle lintuja ja nisäkkäitä.

Monimuotoinen luonnonmukaisesti hoidettu piha torjuu ilmastonmuutosta ja kasvattaa viherkämmenjälkeä. Samalla vähenee tarve koneelliselle ruohonleikkuulle ja keinolannoitteille.

Pörriäisiä suosivan pihan ylläpito ja hoito ei maksa enempää kuin nurmikenttäpihankaan.

Lähinnä on opittava pois asenteesta, että huolellisesti leikattu ja haravoitu piha olisi se tavoiteltavin ja huomattava monikirjoisen pihan kauneus ja muistettava, että ei luonnossakaan kaikki ole niin viimeisen päälle.

VAV haluaa haastaa kaikki vantaalaiset pihat mukaan estämään hyönteiskatoa. Ensimmäinen askel on jättää myrkyt pois tavanomaisessa pihanhoidossa.

Teija Ojankoski toimitusjohtaja VAV-konserni