Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mielipide | Kalliit remonttikulut voivat pakottaa myymään asunnon – käänteinen asuntolaina voi kuitenkin pelastaa pienituloisen

Käänteisessä asuntolainassa asunnon omistaja jatkaa asumista omassa kodissaan ja maksaa edelleen vain käyttövastiketta, kirjoittaja kertoo.

70-luvulla rakennetut talot alkavat olla teknillisesti käyttöikänsä loppupäässä, remonttikustannukset nousevat helposti 1 000 euroon ja ylikin asuinneliötä kohden.

Pienituloisille eläkeläisille ja leskeksi jääneille tämä merkitsee usein asunnon myymistä ja muuttoa pois pitkäaikaisesta kodista, tällöin myös sosiaalinen tukiverkko katoaa.

Pienilläkin säännöllisillä tuloilla käänteinen asuntolaina on varsin hyvä vaihtoehto rahoittaa mittavakin taloremontti, asuitpa sitten kerros-, tai pientalossa.

Lue myös: Mielipide: Eläkkeet ovat surullisen pieniä – Putkiremontti vie eläkeläiset ahdinkoon ja voi pakottaa muuttamaan pois pitkäaikaisesta kodista

Käänteistä asuntolainaa myöntävät koko maassa Aktia, Nordea ja Op-pankit sekä pääkaupunkiseudulla asuntorahoitukseen erikoistunut Suomen Hypoteekkiyhdistys (Hypo).

Lainan enimmäismäärä on puolet asunnon, tai kiinteistön, velattomasta arvosta ja lainasta maksetaan järjestelypalkkion lisäksi vain siitä koituvat korot 10 vuoden laina-ajalta. Tämän jälkeen koko laina maksetaan kerralla takaisin. Lainan korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia tietyin ehdoin.

Käänteisessä asuntolainassa asunnon omistaja jatkaa asumista omassa kodissaan ja maksaa edelleen vain käyttövastiketta sekä pitää tietysti vakuutukset voimassa.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen myöntämät lainat eivät ole pankkisidonnaisia. Lainan saa nostaa erissä, jolloin maksat korkoa vain nostetusta lainasta ja lainan takaisinmaksu realisoituu yleensä vasta silloin kuin asunto myydään, käytännössä vasta perikunta maksaa lainan takaisin ja jakaa loput varat keskenään.

Myös käänteinen asuntolaina kannattaa kilpailuttaa. Lainan järjestelypalkkiossa ja kokonaiskorossa on merkittäviä ero.

Sakari Partinen