Pääkirjoitus Säästöt iskevät kaikkein pienimpiin – Vantaa-lisä poistuu ja valinnanvapaus kapenee

Kaikkein pienimmille lapsille suunnattu kotihoidon kuntalisä lakkautetaan todennäköisesti Vantaalla 1. elokuuta alkaen. Samalla valtakunnallinen perhevapaauudistus tulee voimaan ja tuo mukanaan monia muutoksia.

Vantaalla kuntalisää maksetaan tällä hetkellä perheen nuorimmasta lapsesta 160 euroa kuukaudessa aina siihen asti, kun lapsi on täyttänyt 1,5 vuotta.

Tuen avulla vanhempien on siis ollut mahdollista hoitaa pieniä lapsia kotona, eikä laittaa heitä päiväkotiin.

Kaupunginhallitus päätti Vantaa-lisän lakkauttamisesta omalta osaltaan tämän viikon kokouksessaan, mutta lopullisesti asiasta päättää kaupunginvaltuusto.

Kaupunginhallituksessa kuntalisän lakkauttamista kannattivat kokoomuksen, rkp:n ja demareiden valtuutetut. Muut puolueet olivat leikkauksia vastaan.

Kuntalisää on maksettu lakisääteisen kotihoidon tuen päälle. Vaikka summa on ollut vaatimaton, on se ollut monelle lastaan kotona hoitavalle kuitenkin tarpeellinen tukimuoto.

Kaupungille kuntalisän poisto tuo noin 2,1 miljoonan euron vuosittaisen säästön.

Nähtäväksi jää minkälainen vaikutus kuntalisän poistamisella ja perhevapaauudistuksella lopulta on. Laittavatko vanhemmat pienet lapsensa hoitoon entistä varhemmin? Nyt Vantaa-lisä on mahdollistanut valinnanvapauden heille, jotka ovat pieniä lapsia kotona halunneet hoitaa.

Kokonaan toinen pulma onkin tuttu, eli se, onko päiväkodeissa riittävästi pätevää henkilökuntaa lapsia hoitamaan, jos lapsimäärä kasvaa nykyisestä?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut