Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Tiedätkö sinä, mitä lapsesi tietää? – Nuoria valistetaan huumeiden vaaroista, mutta tuoretta tietoa tarvitsisivat myös vanhemmat

Nuoret käyttävät ja kokeilevat huumeita tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan aiempaa vähemmän. Poliisin työssä Vantaalla muutos ei kuitenkaan näy.

Nuoret kyllä tietävät, mistä huumeita saadaan ja sana kiirii muun muassa sosiaalisen median eri kanavien kautta.

Vantaan kouluterveyskyselyn mukaan 57 prosenttia yläkoululaisista, 68 prosenttia lukiolaisista ja 70 prosenttia ammattiin opiskelevista arvioi, että omalla paikkakunnalla on helppo hankkia huumeita.

Vaikka huumeiden käyttö ja kokeilut ovatkin laskussa, on huumeiden hankkimisen helppoudesta syytä olla huolissaan. Jos porukassa on aina joku, joka kanavat päihteiden hankkimiselle tietää, on kynnys kokeilemiseen kenties matala.

Kouluterveyskyselyn ilahduttavaa antia oli se, että yläkoululaisista pojista 75 prosenttia ja tytöistä 67 prosenttia kertoi, ettei käytä alkoholia. Toisella asteella opiskelevista pojista 42–44 ja tytöistä 35–38 prosenttia kertoi olevansa raittiita.

Lisäksi aiempaa harvempi nuori kertoi juovansa viikoittain tai juovansa itsensä kovaan humalaan.

Poliisi ja koulut tekevät tärkeää työtä valistamalla nuoria päihteiden käytöstä.

Myös vanhemmille tulisi olla tarjolla enemmän tai ainakin helpommin löydettävissä olevaa tietoa nuorten huumeiden käytöstä, jotta he olisivat nykyistä paremmin tietoisia siitä, millaisessa maailmassa nuoret tänä päivänä elävät.

Huumeet ja niiden hankintakanavat ovat hyvin erilaisia kuin omassa nuoruudessamme, jolloin päihteiden käyttö tarkoitti valtaosalle alkoholin juomista.

Nyt nuoret päihtyvät sellaisista aineista, joista moni ei ole ikinä kuullutkaan.