Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Varhaiskasvatuksessa pitäisi keskittyä olennaiseen – "Mikäli Vantaa haluaa olla lapsiperheiden tulevaisuuden kaupunki, on päätösten oltava sen mukaisia"

Vantaa voisi lopettaa satojen hankkeiden tavoittelun ja keskittyä perustehtäväänsä, kuntalaisten hyvinvointiin, kirjoittaja toteaa.

”Tänään ma 29.11, meillä on valitettavasti henkilöstöpulaa, emmekä ole löytäneet sijaisia. Mikäli pystytte pitämään lapsenne tänään kotona, olemme asiasta iloisia. Myös lapsen hakeminen aiemmin (kello 15.45 mennessä) auttaisi meitä huomattavasti. Tämä koskee koko taloa. Ilmoitattehan, mikäli pidätte lapsen tänään kotona tai haette aiemmin. Kiitämme yhteistyöstä ja pahoittelemme tilannetta. Ystävällisin terveisin päiväkodin johtaja”.

Lue myös: Yle: Vantaalainen päiväkoti kehotti hoitamaan lapset kotona – "Ei voi tulla pysyväksi tavaksi"

Tällainen viesti kilahti noin 40 lapsen vanhemman kännykkään yllättäen viime viikon maanantaiaamuna. Tai eihän sen olisi niin pitänyt yllättää, onhan varhaiskasvatuksen tila ollut esillä koko syksyn. Ei saada palkattua pätevää henkilökuntaa, sijaisia ei ole. Kasvattajia ei siis kerta kaikkiaan ole.

Varhaiskasvatuksen tehtävä on olla tavoitteellista toimintaa, alalla työskentelevät ovat korkeasti koulutettuja. Tekisitkö sinä korkeakoulutettuna töitä alle 2 600 euron kuukausipalkalla?

Tavoitteellisen toiminnan lisäksi, on varhaiskasvatuksen yhtenä tehtävänä tehdä ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä. Kuka näitä lapsia suojelee, joiden vanhemmilla ei ole varaa valita, lähteekö tänään töihin ja viekö lapsensa hoitoon kodin ulkopuolelle? Kun henkilöstöä ei kerta kaikkiaan ole.

Mitä Vantaa luulee säästävänsä pakottamalla lapset hoitoon kodin ulkopuolelle näennäisillä säästöillä, kuten Vantaa-lisän poistamisella.

Yhden varhaiskasvatuksessa olevan lapsen yksi hoitopäivä maksaa keskimäärin yli 60 euroa kunnalle. Missä siis säästetään?

Meidän perheemme on onnekas. Meillä on toistaiseksi varaa valita, pidämmekö lapset kotona vai hoidossa. Meillä on tietoa ja taitoa ottaa yhteiskunnallisista asioista selvää, sekä taloudellista ja sosiaalista pääomaa.

Tilanne on sadoille perheille eri, ja tämä tilanne näillä resursseilla on sietämätön ja lain vastainen varhaiskasvatuksen henkilöstön, lasten ja vanhempien kannalta.

Mikäli Vantaa haluaa olla lapsiperheiden tulevaisuuden kaupunki, on päätösten oltava sen mukaisia. Vakituista henkilöstöä on palkattava kilpailukykyisillä palkoilla ja henkilöstöeduilla lisää.

Vantaa voisi lopettaa satojen hankkeiden tavoittelun ja keskittyä perustehtäväänsä, kuntalaisten hyvinvointiin. Resursseja ja varoja voisi kymmenien uusien henkilöstön työaikaa vievien tietokonesovellusten sijaan kohdentaa oleelliseen, kuten läsnäoloon.

Lapsiperheiden lastenhoidon järjestämistä erilaisilla keinoilla on tuettava. On mahdollistettava myös kotihoito ja tuettava avoimia lapsiperheiden palveluita, jolloin perheillä olisi todellista valinnanvapautta lasten hoidon järjestämisessä, eivätkä päivähoidon resurssit ylikuormittuisi huonoilla järjen ja hyvinvoinnin vastaisilla ratkaisuilla.

Äiti ja varhaiskasvatuksen opettaja