Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Harva pitää peltipoliiseista – kaasujalka kuitenkin kevenee ja siksi nopeusvalvontaa voisi lisätä Vantaallakin

Vantaalle suunnitellaan uusia liikennettä valvovia kameroita eli kansankielellä peltipoliiseja.

Tällä hetkellä kameroita on valtion tieverkostoon kuuluvilla suurimmilla teillä, kuten Kehä III:lla, mutta ei muualla.

Naapurikaupunki Helsinki on valvonnassa edelläkävijä. Helsingin tavoitteena on, että kaupungissa on 70 peltipoliisia vuoteen 2025 mennessä.

Kamera on tehokas ja helppo keino ylinopeuksien hillitsemiseen. Kun pömpeli on näkökentässä, kevenee autoilijan kaasujalka kummasti.

Kriitikot mieltävät kameravalvonnan rahastukseksi, osa jopa poliisin tekemäksi kiusanteoksi. Peltipoliisien paikkojen onkin syytä olla perusteltuja.

Jokaisessa kaupunginosassa on vaaranpaikkansa ja riskiristeyksensä. Kameravalvonta sopii etenkin niihin paikkoihin, joissa liikennemäärä on suurta, asutus tiivistä tai lähellä on vaikkapa koulu tai muu erityinen kohde.

Muitakin keinoja riittää. Hidasteet, liikennevalot, uudet suojatiet keskikorokkeineen ja kiertoliittyvät ovat myös toimivia keinoja liikenneturvallisuuden parantamiseksi, joskin työläitä ja kalliita toteuttaa suuressa määrin.

Nopeuskameroita kokouksessaan käsitellyt kaupunkitilalautakunta vaatii vielä lisäselvityksiä siitä, minne peltipoliisit sopivat ja kuinka paljon niitä Vantaalle asennetaan (s. 6).

Alunperin asiantuntijoiden esityksenä oli, että lähivuosina Vantaalle olisi tullut 20 kameratolppaa, joista viisi jo ensi vuonna.

Harva kuljettaja peltipoliiseista pitää tai hidasteetkin ovat paikoin ärsyttäviä, mutta kyllä ne laittavat kuljettajat sopeuttamaan nopeuttaan. Juuri se on niiden tarkoituskin. Siksi nopeusvalvontakamerat sopivat tiettyihin paikkoihin myös Vantaalle.