Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Länsi-Vantaan kouluverkkosuunnitelma ei huomioi sisäilmaa ja tilojen niukkuutta

Suunnitelmassa on monia puutteita. Lisäksi Vantaan tulisi järjestää asukkaiden kuuleminen näissä joka päivän palveluissa, kirjoittaja toteaa.

Länsi-Vantaan päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelma oli tiedoksi opetuslautakunnassa. Asukkaita oli kuultu vain yläkoulujen osalta. Siinä ei huomioitu tulevaa rakentamista, ja oppilasmääristä on ristiriitaisia tietoja.

Asukkaiden yhteydenottojen mukaan alueen päiväkotipaikat ovat täynnä, ja alueella on sisäilmaongelmaisia päiväkoteja. Esimerkiksi Pähkinärinteestä kuljetetaan lasta Kivistöön, ja toisaalla kerrottiin 40 lapsen jonosta.

Sisäilmaongelmia ei tuotu selvityksessä esille.

Haasteista päättäjillä on vain vähän tietoa, joten puutteista kannattaa kertoa. Asukkaiden kuuleminen olisi saatava järjestettyä.

Lue myös: Myyrmäkeen tulossa uusi yläkoulu – sitä ennen moni nuori opiskelee väistötiloissa, sillä nykyiset koulut pursuavat oppilaita

Kouluverkonkaan käsittelyssä ei huomioitu sisäilmaongelmia (muun muassa Kivimäki ja Kaivoksela).

Lautakunnassa peruttiin päätösehdotus jossa Tuomelan koulukäyttömahdollisuudesta olisi luovuttu.

Kaikki halukkaat eivät mahdu Varistossa sijaitsevaan Hämeenkylän kouluun, ja opetusta haittaa se että ollaan oppilasmaksimin rajoilla. Ei ole helppoa keskittyä kokeisiin ruokalan portailla samaan aikaan kun 260 syöjää metelöi. Onko oppilasmaksimit asetettu liian korkealle?

Uomarinteessä taas opetuksen seuraaminen vaikeutuu pienryhmätilojen puuttueessa: samassa tilassa on useita eri opetuksia. Uudelta puolelta uupuu myös käsienpesualtaita.

Vantaalla on runsaasti 70-luvun käyttöikänsä päässä olevia sisäilmaongelmaisia koulurakennuksia, ja esimerkiksi Askiston koulun seinän kosteusongelma tulee korjata kunnolla.

Hämeenkylän alueen alakoululle ei ole löytynyt tonttia. Kaupunki voisi hyödyntää vetovoimatekijänä Tuomelan koulua, jonka vuoksi moni on muuttanut alueelle. Monet kunnat höydyntävät korona-aikana tyhjät koulut ja muut tilat tartuntojen vähentämiseksi.

Kaupunki kasvaa vauhdilla joten lisää koulutiloja vielä tarvitaan. Oppilaspaikkojen puute ei saa olla kaavoituksen tulppana.

Tuomelan koulurakennuksesta pitää joka tapauksessa pitää huolta, joten taloudellista säästöä luopuminen koulumahdollisuudesta ei tuo.

Terverakenteinen koulu on tässä tapauksessa halpa korjata uudisrakennukseen verrattuna, ja se on loistavalla paikalla alueella missä koulu paikkaisi kouluverkon kipeää puutetta. Koko Hämeenkylä on rakennettu koulun ympärille niin, että kouluun pääsee aina turvallista reittiä.

Vihreiden mielestä on erittäin järkevää ja tärkeää että mahdollisuus Tuomelan koulukäyttöön säilytettiin. Koulu- ja päiväkotiverkkosuunnitelma on seuraavassa kaupunginhallituksessa.

Asukkaita ei ole kuultu ollenkaan alakoulujen ja päiväkotien osalta. Lapsiystävällisen kunnan tulisi järjestää asukkaiden kuuleminen näissä joka päivän palveluissa. Myyrmäen suuralueen jälkeen käsitellään myös muut alueet.

Sirpa Siru Kauppinen ympäristötekniikan M.Sc. kaupunginvaltuutettu (vihr.)