Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Tikkurilan Pation virheistä opittava enemmän – yhdelle yrittäjälle ollaan myöntämässä monopolia alueelle, vaikka alueelle tarvittaisiin aitoa kilpailua

Kirjoittajien mielestä Tikkurilan Pation pyörittämisessä olisi pitänyt antaa, ja tulisi jatkossa antaa, mahdollisuus useammalle yrittäjälle.

Viimekesäinen Tikkurilan jättiterassi, eli Patio, herätti paljon keskustelua vantaalaisten yrittäjien keskuudessa. Laaja ja keskeinen alue sekä anniskeluoikeudet satojentuhansien eurojen liiketoimintaan annettiin 1 000 euron nimelliseen kuukausivuokraan yhdelle ainoalle yrittäjälle, ilman kilpailutusta ja paikallisia yrittäjiä kuulematta.

Myös alueen infrastruktuuri aina asfaltoinnista vesi- ja jätehuoltoon, sähkönsaantiin ja kukkaruukkuihin sekä vessoihin maksatettiin veronmaksajien rahoilla.

Yhteensä tätä laskua on nyt kertynyt 166 000 euron edestä (asvaltin purkutyöt ovat vielä kesken) ja vain murto-osa kustannuksista (kukkaruukut) meni hankintoihin, joita voidaan hyödyntää jatkossakin.

Lue myös: Vantaan kaupunki maksaa Tikkurilan jättiterassille 65 000 euron kukkalaatikot – kokonaiskustannukset kaupungille yli 110 000 euroa

Käytännössä kyseessä on ollut yhdelle yksityiselle yritykselle myönnetty valtiontuki. Kaupunki siis kantoi yrittäjän riskin lähes kokonaan. Yrittäjälle tarjoiltiin varsinainen jackpot veronmaksajien kirstusta, kun kuuma kesä piti terassin täpötäynnä viikosta toiseen.

Ajanpuutteeseen ja resursseihin vetoaminen ei ole riittävä eikä kestävä syy pitää tällaisia järjestelyitä hyväksyttävinä.

Ensi kesänä terassi on tarkoitus toteuttaa uudestaan ja yrittäjää ollaan hakemassa vuoden alussa järjestettävällä kilpailulla.

Vaikka tämä onkin parannus aiempaan, ihmettelemme silti valittua ”avaimet käteen” -toimintatapaa, jossa yhdelle yrittäjälle ollaan myöntämässä monopolia alueelle.

Useammille toimijoille pitäisi ehdottomasti antaa mahdollisuus osallistua tasavertaisina hankkeeseen, kuten Helsingissä on toimittu.

Aito kilpailu olisi varmasti tervetullutta sekä asiakkaiden että paikallisten yrittäjien puolesta.

Pieniin voimavaroihin on turha vedota, koska viimekesäisen terassin tukemiseenkin onnistuttiin löytämään jostain 166 000 euroa.

Helsinki on vuokrannut terassialueen 12 yrittäjälle keräten kultakin 2 500 euroa kuukaudessa, +12 prosenttia liikevaihdosta. Näin on saatu vuokratuottoa vähintään 30 000 euroa kuussa.

Vastaavalla summalla olisi Vantaallekin käyttöä. Osalla voisi hoitaa kilpailutuksen – ja jäisipä rahaa muuhunkin.

Pelkästään kukkaruukkujen hinnalla palkkaisi vuodeksi kaupungille kokoaikaisen ”terassipäällikön”, mutta huomioiden työmäärän vähäisyyden, luulisi kyseisen toimenkuvan sulautuvan aika kevyesti jo olemassa oleviin virkoihin.

Juha Järä, kaupunkikulttuurilautakunta (ps.) Juha Suoniemi, tarkastuslautakunta (ps.)