Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kaupunki vastaa Tikkurilan terassia koskevaan kritiikkiin – tämän takia yhden toimijan malli on perusteltu

Jatkossa suurterassien suunnitteluun panostetaan enemmän aikaa hyödyntäen Vantaan ja muiden kaupunkien kokemuksia, kirjoittaja toteaa.

Kesällä 2021 Vantaan kaupunki toteutti useita toimenpiteitä, joilla tuotettiin kaikkien vantaalaisten iloksi kaupunkielämää ja tapahtumia.

Myyrmäen Paalutorilla toteutettiin hanke, jossa kaupunki vastasi Welmun toteuttamista ohjelmapalveluista ja lavarakennelmista.

Tikkurilan keskustaan päätettiin pikavauhdilla toteuttaa kertaluonteinen suurterassipilotti, Tikkurilan Patio.

Kaupunki myönsi tontin käyttöluvan yrittäjälle samoilla ehdoilla kuin aiemmalle koronatestipaikalle ja järjestelyvastuut vastasivat Helsingin suurterasseja. Siksi kaupunki vastasi tontin päällystämisestä anniskelualueeksi sekä vesi- ja jätehuollosta, ja yrittäjä kantoi puolestaan kaiken vastuun ja riskit muun muassa ravintola- ja ohjelmapalveluista.

Kustannukset olivat arvioitua suuremmat, koska tyhjällä rakennuspaikalla ei ollut mitään vaadittavaa infrastruktuuria. Toisaalta Tikkurilan ytimessä sijainnut Patio houkutteli asiakkaita koko maasta ja lisäsi siten kaupungin vetovoimaa ja myönteistä julkisuutta.

Jatkossa suurterassien suunnitteluun panostetaan enemmän aikaa hyödyntäen Vantaan ja muiden kaupunkien kokemuksia.

Toiminta- ja sopimusmalli kattaa kaupungin ja yksityisten toimijoiden vastuut ja velvoitteet koskien esimerkiksi terassialueiden sähkön, vesihuollon ja jätehuollon järjestämistä, ravintola- ja ohjelmapalveluita sekä myös tuloutuksen kaupungille. Malleista tullaan käymään vuoropuhelua paikallisten yrittäjien kanssa ennen kilpailutusta.

Kesäkauden 2022 terassitoiminta aiotaan järjestää kilpailutettavalla operaattorimallilla, jossa yksi toimija ottaa kokonaisvastuun järjestelyistä ja yrittäjien kilpailutuksesta niin sanotulla ”avaimet käteen” periaatteella.

Kaupunki asettaa kilpailutusten kriteerit ja määrittää tavoitteet terassin laadulle.

Operaattorimalli on perusteltu, koska alueen suunnittelu, yrittäjien kilpailuttaminen, sopimusten laatiminen, palveluiden hankinnat ja ennen kaikkea terassialueiden käytännön järjestelyt aiheuttavat runsaasti työtä ja vaativat onnistuakseen osaavaa tapahtumajärjestämisen ammattilaista.

Henry Westlin apulaiskaupunginjohtaja va. Kaupunkiympäristön toimiala Vantaan kaupunki