Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Aluevaaleissa päätetään meitä jokaista koskevien asioiden suunta

Kirjoittajan mukaan perusterveydenhuoltoon tarvitaan Vantaalla lisää lääkäreitä ja muuta hoitohenkilökuntaa.

Aluevaalit lähestyvät, ennakkoäänestys on 12.–18. tammikuuta ja varsinainen vaalipäivä 23. tammikuuta.

Aluevaaleissa päätetään tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelujen suunta. Jokainen meistä on jossain elämänsä vaiheessa näiden palvelujen käyttäjä, asia koskee siis jokaista.

Miten turvataan hoitoon pääsy? Odotusaika kiireettömään hoitoon on Vantaalla ollut aivan liian pitkä (noin 43 vuorokautta). Tämä tulee kuroa 14 vuorokauteen. Tarvitsemme siis lisäresursseja perusterveydenhuoltoon. Tarvitsemme lisää lääkäreitä ja muuta hoitohenkilökuntaa.

Miten sitten turvataan henkilöstön riittävyys? Alan veto- ja pitovoimaa tulee lisätä. Henkilöstön tulee aiempaa enemmän saada vaikuttaa omiin työolosuhteisiinsa ja työhyvinvointia on lisättävä. Hoitajien työkuormaa on kohtuullistettava. Ja alan arvostus tulee näkyä myös palkkauksessa, juhlapuheet eivät enää riitä.

Koronan aikana etenkin yksinäisyys ja mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet. Tarvitsemme siis helposti saavutettavia palveluja. Palveluja tulee saada yhdeltä luukulta. Päihde- ja mielenterveyspotilaita ei tule enää pompotella luukulta toiselle.

Perhekeskuksiin keskitetään muun muassa puhe-, toiminta-, fysio- ja ravitsemusterapeuttien osaamista sekä erikoislääkärien palveluita. Mallia tulee toki kehittää.

Mutta esimerkiksi neuvoloiden tulee edelleen säilyä lähipalveluina. Neuvolat ovat merkittävä toimija, jossa seulotaan lasten kasvua ja kehitystä.

Nykyään yhä suuremmassa määrin koko perheen tilanne vaatii tukea, jotta apua saadaan ajoissa. Tämä ennaltaehkäisy on aina inhimillisempää ja myös kustannustehokkaampaa kuin niin sanotut korjaavat toimenpiteet. Myös seniorineuvoloita tulee kehittää ikäihmisten kokonaisvaltaisen toimintakyvyn arviointiin.

Aluevaltuustoihin ja lautakuntiin tarvitaan sekä ammattilaisia että myös kokemuksen tuomaa tietotaitoa. Nyt on mahdollisuus ja aika tehdä todellinen palveluja parantava sote-uudistus.

Tiina Tuomela lastentautien erikoislääkäri LKT kaupunginvaltuutettu aluevaaliehdokas (kd.) Vantaa