Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Porvaripuolueiden yhteistyössä on parantamisen varaa

Kirjoittajan mielestä perinteisten valtuustoryhmien päätöksentekijät ovat hylänneet porvaripuolueiden yhteistyön ja vanha sulle mulle -politiikka jatkaa elämäänsä.

Vuoden 2021 kunnallisvaalien tulos Vantaalla oli hyvä. Porvaripuolueet saavuttivat historiallisen vankan enemmistön Vantaan kaupunginvaltuustossa, saaden 38 paikkaa 67 paikasta.

Porvaripuolueilla olisi ollut mahdollisuus tehdä yhteistyötä tällä valtuustokaudella periaatteella pidetään palveluista ja yhteiskunnan heikompiosaisista huolta samalla Vantaata uudistaen.

Alla on esimerkkinä muutama asia, joita olisi mielestäni voinut porvariyhteistyön avulla edistää.

Olisimme voineet karsia turhia, usein johonkin ideologiseen näkemykseen perustuvia kustannuksia. Turhilla kustannuksilla tarkoitan sellaisia kustannuksia, jotka eivät paranna Vantaan asukkaiden palveluja tai muutenkaan aidosti hyödytä Vantaata tai sen asukkaita.

Porvaripuolueiden yhteistyönä olisimme voineet järkiperäistää Vantaan kustannuksia ja talouden rakennetta. Kuntaveroa olisi voitu alentaa ja sotesta johtuvien mittaavien verotulojen (- 740 miljoonaa euroa) menetyksestä johtuen vuodelle 2023, olisimme voineet aloittaa kuntahallinnon tehostamisen ja sopeutusohjelman.

Vantaan budjettiesityksen toimintamenot vuodelle 2022 ovat 1,849 miljardia euroa, sisältäen viiden prosentin kasvun vuoteen 2021 verrattuna. Samalla budjettiesitys on alijäämäinen noin 20 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa Vantaan velkaantumisen lisääntymistä.

Talouspuolueena itseään mainostavat siis tukevat samanaikaisesti sekä ensi vuoden kustannusten että velkaantumisen lisäämistä. Vantaan talousarvioesitys muistuttaakin rakenteeltaan enemmän hallituksen toiveiden tynnyriä ilman huolta huomisesta, kuin kansantalouden suhdannerealiteetit huomioivaa talousarvioesitystä.

Perinteisten valtuustoryhmien päätöksentekijät ovat kuitenkin hylänneet porvaripuolueiden yhteistyön ja vanha sulle mulle -politiikka jatkaa elämäänsä.

Tästä kehityksen suunnasta on meidän kaikkien vantaalaisten oltava huolissamme.

Yhteistyö sosialistien kanssa ei ole ongelma, jos saavutetaan talouttamme turvaavia toimenpiteitä.

Vantaalla valitettavasti tämänlaista näkymää ei ole odotettavissa. Satojen miljoonien raitiovaunuhanke ja lukuisat muut investoinnit vaarantavat Vantaan talouden vuosikymmeniksi eteenpäin.

Elämme tällä hetkellä keskellä nousukautta ja tällöin Vantaan tulisi maksaa pois velkoja ja leikata kustannuksia, jotta kaupungilla olisi laskusuhdanteessa varaa ottaa lisää velkaa laskusuhdanteen negatiivisten vaikutusten hillitsemiseksi.

Millä tavalla perinteisten porvaripuolueiden tavoitteet näkyvät Vantaan ensi vuoden budjettiesityksessä. Mitkä olivat olleet tavoitteet ennen budjettineuvotteluita ja mitä niillä on neuvotteluissa saavutettu?

Porvarillisia puolueita Suomessa on aina yhdistänyt huoli velkaantumisesta ja yli varojen elämisestä.

Vaikuttaakin siltä, että Vantaan moni valtuustoryhmä on irtaantumassa tästä porvaripuolueiden historiallisesti yhdessä hyväksi todetusta toimintaperiaatteesta.

Tuukka Saimen yrittäjä kaupunginhallituksen jäsen kaupunginvaltuutettu (ps.)