Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vaaliareena | Hoivan ja hoidon laatuun tulee kiinnittää enemmän huomiota

Kirjoittajan mukaan omavalvontasuunnitelman noudattamista pitää tarkastella säännöllisesti esimerkiksi lääkehoidon ja ravitsemuksen toteutumisessa.

Vanhusten hoivapalvelujen sekä lastensuojelun ja vammaisten laitospaikkojen laatuun tulee kiinnittää erityinen huomio uuden hyvinvointialueen toiminnan alusta alkaen. Kyse on haavoittuvassa asemassa olevista asukkaista, joiden koti on laitoksessa.

Järjestämisvastuun omaavana uusi organisaatio voi ja sen tulee tukea hoitajien ja hoivan ammattilaisten sekä tukihenkilöstön, koko työyhteisön laadukasta työskentelyä. Siihen kuuluu myös valvonta, jota ei voi ulkoistaa aluehallintovirastolle (AVI), joka toki tekee omaa viimekätistä valvontatyötään.

Jos valvonta kalskahtaa sanana ikävältä, voidaan puhua vaikkapa tsekkauksesta, toimintojen ja tilanteen säännöllisestä tarkastelusta. Toimintojen laadukas sujuminen lisää kaikkien, niin työntekijöiden kuin asukkaiden viihtyvyyttä ja hyvää ilmapiiriä; samoin omaisten henkistä hyvinvointia.

Riittävän mitoitus ja sen toteutuminen ovat edellytyksiä hyvään laatuun. Vaikka mitoitus ei yksin riitä, velvoite riittävään henkilöstöön tarvitaan, ja sen toteutumista pitää myös valvoa.

Kun Vantaan kaupungilla on nyt sopimus yli 30 yksityisen palvelukoti- ja hoivakotilaitoksen kanssa, on selvää, että selkeät ja laadukkaat tarjouskilpailut ja sopimukset ovat laadukkaan toiminnan lähtökohta. Kaupungin itse omistamien, hyvinvointialueiden hoitoon siirtyvien yksiköiden pitää toimia vähintään yhtä laadukkaasti kuin yksityistenkin.

Omavalvontasuunnitelman noudattamista pitää tarkastella säännöllisesti. Kohteina ovat esimerkiksi ulkoilutusten määrä, viriketoiminnan määrä ja laatu, lääkehoidon ja ravitsemuksen toteutuminen. Laatutyössä tarvitaan koulutusta esimerkiksi kirjaamiseen, kaatumisen ehkäisyyn, vaarojen arviointiin, hygieniaan ja itsemääräämisoikeuteen sekä saattohoitoon.

Työsuojelussa ja työturvallisuudessa huomio kohdistuu ergonomiaan ja apuvälineisiin, tapaturmien ja väkivaltatilanteiden ehkäisyyn ja käsittelyyn sekä biologisten altistusten ehkäisyyn. Työyhteisöjen laadukas johtaminen tukee laadukasta työtä.

Laadukkaan toiminnan kokonaisvastuu on hyvinvointialueilla, joten niillä itsellään pitää olla resursseja laatutyöhön, koulutukseen ja oman toiminnan laadun valvontaan. Tällöin AVI:n ei tarvitse vierailla Vantaan ja Keravan hoiva- ja muissa laitosyksiköissä ja asukkaat saavat laadukasta, hyvää palvelua.

Esa Ylikoski, FM aluevaaliehdokas (vas.)