Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vaaliareena | Vanhoja toimintatapoja pitää uskaltaa muuttaa – jokaiseen vaivaan ei tarvita lääkäriä

Sote-uudistus on mahdollisuus tehdä asiat paremmin ja tehokkaammin kuin ennen, mutta se edellyttää uskallusta muuttaa vanhoja toimintatapoja, kirjoittaja muistuttaa.

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat yhä yleisempiä.

Moni hakeutuu kipeän selän, jalan tai käden vuoksi lääkäriin, vaikka saisi paremman ja nopeamman hoidon fysioterapeutilta, osteopaatilta tai joltakulta muulta ammattilaiselta, joka tuntee ihmisruumiin toiminnan.

Kärsin kolme vuotta kantapään luupiikistä ja polvikivusta. Lääkäreiden hoitokeinona olivat lääkkeet, jotka poistivat kyllä kivun mutta eivät ratkaisseet ongelmaa.

Syyn ongelmiini löysi lopulta ammattitaitoinen osteopaatti-fysiologi, joka kertoi, että olen kävellyt 50 vuotta väärin.

Hän kehotti luopumaan korkokengistä ja siirtymään paljasjalkakenkiin sekä tekemään tietyt lihaksia vahvistavat voimisteluliikkeet.

Uskokaa tai älkää, niin hänen neuvonsa ovat tehonneet eikä ongelmia enää ole. Mutta kolmen vuoden kipu oli aivan kohtuuttoman pitkä.

Tampereella on kokeiltu fysioterapian suoravastaanottoa yli neljän vuoden ajan. Asiakas ohjataan tuki- ja liikuntaelinsairauksissa suoraan fysioterapeutin vastaanotolle ilman lääkärikäyntiä.

Potilas saa nopean hoidon ja lääkäriaikoja vapautuu niille, jotka tarvitsevat niitä kipeämmin. Fysioterapeutti konsultoi tarvittaessa lääkäriä.

Sote-uudistus on mahdollisuus tehdä asiat paremmin ja tehokkaammin kuin ennen, mutta se edellyttää uskallusta muuttaa vanhoja toimintatapoja ja lisätä moniammatillista yhteistyötä.

Ulla Kaukola kaupunginvaltuutettu aluevaaliehdokas (sd.)