Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Hoitajien palkkakysymys on vaikea asia

Kirjoittaja toteaa hoitajien palkankorotusten olevan vaikea asia, joka muiden sote-ratkaisujen tavoin on kytköksissä kaikkeen, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Aluevaalit lähestyvät ja pitää ehdokkaana miettiä, mitä asioita edistäisi aluevaltuustossa. Hoitajapula on akuutti ongelma, koska ilman hoitajia on vaikea pyörittää sote-palvelujakaan.

Hoitajapulaan on esitetty ratkaisuksi ulkomailta muuttavaa työvoimaa, mutta se ei ole ratkaisu, koska sairaanhoitajapula on globaali ongelma.

Miksi ihmiset haluaisivat Suomeen hoitajiksi, koska Ruotsi, Norja tai muut maat, missä palkat ovat suuremmat, saattavat houkutella enemmän? Ulkomailta muuttavankin olisi pystyttävä hoitajan palkallaan elämään ja elättämään perheensä.

Asia ei myöskään ole ratkaistu sillä, että hoitajia saadaan töihin, koska heidät pitäisi saada myös pysymään töissä ja sitoutumaan.

Hoitajien palkkakysymys on vaikea asia. Varmaan monet ovat sitä mieltä, että palkankorotus olisi paikallaan, mutta se johtaisi väistämättä verotuksen koventumiseen.

Toinen vaihtoehto olisi nostaa sote-palvelujen asiakasmaksuja. Mutta jos ansiotuloverotus nousee ja asiakasmaksut nousevat, niin sairaanhoitajankin palkankorotuksesta osa menee verottajalle tai kustannuksiin, mitä syntyy oman ja perheen terveyden hoitamisesta.

Palkankorotusmahdollisuuksia voisi yhteiskunnassamme kuitenkin löytyä, jos osattaisiin priorisoida tarpeita. Kun resursseja on niukasti, niin pitäisi karsia kaikki muut vähemmän tärkeät menot, ja panostaa sairaanhoitajien sekä lähihoitajien palkkoihin, jotta sote-palveluja saadaan ylipäätään pidettyä yllä.

Toinen vaihtoehto voisi olla, että ansiotuloverotusta kevennettäisiin. Ilman sote-uudistustakin olisin ehdottamassa huomattavaa kevennystä sekä henkilö- että yritysverotukseen, koska se lisäisi ihmisten ostovoimaa sekä houkuttelisi yrittäjyyteen ja yrittämiseen. Lisäksi, jos yritykset ottaisivat entistä suuremman roolin sote-palvelujen tuottamisessa, voisivat yritykset maksaa hoitajille sellaista palkkaa, millä hoitajat kykenevät elämään.

Sote-ratkaisut ovat siis hyvin pitkälle kytköksissä kaikkeen muuhun, mitä yhteiskunnassamme tapahtuu. Siksi pitäisi alkaa rakentaa edellytyksiä hoitajien palkkojen nostamiselle tai verotuksen keventämiselle, kuten muutenkin valtion velkaantumisen hillitsemiselle.

Yrittäminen ja innovointi johtaisivat yhteiskunnan vaurastumiseen, ja sitä kautta edellytyksiin pitää esimerkiksi sote-palveluja yllä.

En ole niinkään varma, että voimme edes puhua hyvinvointivaltiosta, jos se rahoitetaan velkarahalla.

Hyvinvointivaltion luomisen ajankohtana veronmaksajien määrä oli korkeampi ja huollettavien ihmisten määrä pienempi kuin nyt väestön ikääntyessä. Siksi en voi ehdokkaana luvata hoitajille palkankorotuksia, mutta voin luvata toimenpiteitä, joilla yhteiskunnastamme ja taloudestamme saadaan toimivampi.

Kati Pajunen kauppatieteiden tohtori yhteiskuntatieteiden maisteridosentti sairaanhoidon opiskelija aluevaaliehdokas (liik.)