Vaaliareena | Vantaalla masentunut laitetaan syömään lääkkeitä ja vasta sitten keskustellaan terapiasta – Terapiatakuu takaisi nopean pääsyn hoitoon

Vantaalla tulisi lopettaa mielenterveyslääkkeiden niin sanottu pakkosyöttö ennen pääsyä terapiaan, kirjoittaja toteaa.

Vantaan valtuusto päätyi budjettineuvotteluissaan lisäämään rahoituksen toiselle Nupille eli nuorten keskukselle, joka tarjoaa matalan kynnyksen mielenterveysapua ja muutakin elämänhallinta-apua 13–21-vuotiaille.

Olemme vihreissä ajaneet jo vuosia toista Nuppia Vantaalle, koska tarve sille on niin suuri. Tällä hetkellä Nupin palveluun jonotetaan jopa kuukausia.

Nyt kun vihdoin saatiin rahoitus toiselle Nupille ja 14 työntekijälle (todennäköisesti Länsi-Vantaalle), niin nuorten mielenterveysjonot lyhenevät 10 vuorokauteen vuoden 2022 aikana. Seuraava tavoitteemme on saada terapiatakuu toimimaan Vantaa-Keravan hyvinvointialueella.

Terapiatakuu takaa kaikille nopean pääsyn psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen.

Vantaalla ensimmäinen askel olisi lopettaa mielenterveyslääkkeiden niin sanottu pakkosyöttö ennen pääsyä terapiaan. Nyt käytäntö on monin paikoin ollut, että masentuneen tai ahdistuneen potilaan on pitänyt syödä reseptilääkkeitä vähintään kolmen kuukauden ajan, ennen kuin on voitu edes keskustella lyhytterapiasta.

Tämä on väärin ja jopa vahingollista potilasta kohtaan. Kaikki eivät halua eivätkä tarvitse turruttavia lääkkeitä. On ensiarvoisen tärkeää, että ahdistunut saa heti keskusteluapua ja vasta tarvittaessa tueksi lääkkeitä.

Kun mielenterveyspalveluiden hoito siirtyy hyvinvointialueille, on hyvä tilaisuus korjata nämäkin palvelurakenteet ja resurssit kuntoon.

Inhimillinen ja laadukas mielenterveyshoito maksaa itsensä takaisin.

Vaula Norrena kaupunginvaltuutettu

aluevaaliehdokas (vihr.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut