Aluevaltuustot linjaavat, tehdäänkö palvelut omana työnä vai ulosliputetaanko ne yksityiseksi liiketoiminnaksi, kirjoittaja toteaa.
Vain 41 prosenttia suomalaisista aikoo äänestää tammikuun aluevaaleissa, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön tuore mielipidemittaus.
Tieto on yhtä aikaa hälyttävä ja ymmärrettävä. Suomessa pidetään seuraavan neljän vuoden aikana viidet vaalit. Siinä moni ehtii väsyä.
Nyt pitäisi kuitenkin jaksaa. Aluevaalien jälkeen päätösvalta kaikista kuntien sosiaali- ja terveyspalveluista siirtyy uusille hyvinvointialueille.
Se tarkoittaa terveyskeskuksia, sosiaalityötä, lastensuojelua, vanhusten ja vammaisten hoitoa, kotihoitoa, suun terveyttä sekä palo- ja pelastuspalveluita. Ei ole yhdentekevää, kuka niistä päättää.
Aluevaltuustot linjaavat myös, tehdäänkö palvelut omana työnä vai ulosliputetaanko ne yksityiseksi liiketoiminnaksi.
Moni muistaa kevään 2019 vanhustenhoitoskandaalit, joissa yksityisten sairaus- ja hoivajättien räikeät laiminlyönnit johtivat vanhusten heitteillejättöön, nälkään ja jopa ennenaikaisiin kuolemiin.
Samalla kyseisten yhtiöiden johtaja-omistajat ovat vuosien varrella nostaneet miljoonien tai jopa kymmenien miljoonien eurojen pääomatuloja. Niistä ei muuten makseta lainkaan kunnallisveroa.
Yle MOT-ohjelma paljasti marraskuussa miten hoivakonserni Mehiläisen omistamassa vammaisten hoitokodissa alaikäistä poikaa oli pidetty päivät teipattuna tuoliin ja öisin kuormaliinoilla kiinni sängyssä. Samalla yhtiö oli luvatta vuokrannut vammaisten asuntoja eteenpäin näiden ollessa lomalla.
Mehiläisen toimitusjohtajan tulot olivat viime vuoden verotietojen mukaan miljoona euroa.
Juuri yksityisessä hoivabisneksessä rahan ahneuden ja lähimmäisistä välittämisen ristiriita näkyy kaikkein räikeimmin.
Viime vuoden verotiedot kertovat, että Suomeen on saatu kolme uutta miljonääriä, joiden bisnes on lasten huostaanotto. Miten verovaroilla voidaan mahdollistaa tällainen, mutta hoitojonojen purkuun tai hoitajien palkankorotuksiin ei tunnu koskaan olevan varaa?
Myös näistä asioista on kyse aluevaaleissa. Jos ei äänestä, luovuttaa oman päätösvaltansa muille.
Antero Eerola aluevaaliehdokas Vasemmistoliiton valtuustoryhmän pj. 9 vuotta sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen