Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Sosiaali- ja terveyspalveluihin tarvitaan lisää päihdetyön osaamista

Sote-palvelujen päihdetyöhön tarvitaan rakennemuutos: kokemusasiantuntijat, vertaistuki ja järjestöt on saatava nykyistä laajemmin mukaan palvelujen suunnitteluun ja käytännön asiakastyöhön, kirjoittaja ehdottaa.

Päihteet pilaavat liian monen perheen ja yksin asuvan elämän. Päihteiden liikakäyttö aiheuttaa suurta huolta läheisille ja hätää koko meitä ympäröivälle yhteiskunnalle. Pahimmassa tapauksessa päihteet tappavat.

Jos haluamme minimoida päihdehaitat ja vähentää päihdekuolemia, pitää sosiaali- ja terveyspalveluihin saada lääkärien, hoitajien, sosiaalityöntekijöiden ynnä muiden rinnalle omista päihde- ja mielenterveyssairauksista toipuneita kokemusasiantuntijoita ja vertaistukiosaamista.

Ennalta ehkäisevälle päihdetyölle on annettava nykyistä suurempi painoarvo - koska päihteiden liikakäyttö on usein syy hoitoa vaativiin tapaturmiin, mielenterveyden häiriöihin ja somaattisiin sairauksiin. Sairauksien hoito on kalliimpaa kuin ehkäisevä työ.

Moni kuntapäättäjä tai sosiaali- ja terveysalan ammattilainen ei vielä tiedä, miten tärkeää kokemusasiantuntijat ja vertaistuki on päihderiippuvuuden ennalta ehkäisyssä ja päihteettömän elämäntavan ylläpidossa.

Päihdepalveluihin pääsyä pitää nopeuttaa. Matalan kynnyksen palveluja tarvitaan lisää, ja terapiaan pääsy on taattava sekä mielenterveys- että päihdesairauksista kärsiville.

Kunnallisten sote-palvelujen päihdetyöhön tarvitaan rakennemuutos: kokemusasiantuntijat, vertaistuki ja järjestöt on saatava nykyistä laajemmin mukaan palvelujen suunnitteluun ja käytännön asiakastyöhön.

Kokemusasiantuntijoiden pitämiä matalan kynnyksen asiakasvastaanottoja on perustettava esimerkiksi terveysasemille ja ammattioppilaitoksiin.

Kokemusasiantuntijoita ja vertaistukea kannattaa hyödyntää päihde- ja mielenterveystyössä laaja-alaisesti.

Hannu Ylönen aluevaaliehdokas (sit.) päihdetyön kokemusasiantuntija