Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Myös lääketieteellisen tutkimustyön jatkuminen on varmistettava

Lääketieteellinen tutkimus on olennainen osa lääketieteen kehitystä. Ilman sitä ei tule uusia hoitomuotoja, kirjoittaja muistuttaa.

Alueuudistus vaikuttaa koko sosiaali- ja terveysalaan sekä pelastustoimeen, kun ne siirtyvät kaupungeilta Vantaa-Keravan hyvinvointialueelle.

Vaaleilla valittavat luottamushenkilöt toimivat jatkossa aluevaltuustossa, hallituksessa ja tarkastuslautakunnassa sekä muissa mahdollisesti perustettavissa luottamuselimissä.

Perustasoa on vahvistettava. Haasteita on ollut muun muassa hoitoon pääsyssä, vanhuspalveluissa ja lastensuojelussa.

Erityisen puutteellista on ollut yhä lisääntyvien mielenterveysongelmien hoito. Apua on ollut mahdoton saada kohtuullisessa ajassa ja palveluja tarvitsevat on lähetetty erikoissairaanhoitoon, jonne on myös pitkät jonot. Perustason mielenterveyspalveluja tuleekin vahvistaa ja toivon, että kansalaisaloite terapiatakuusta saadaan voimaan.

Se, mistä vähemmän on puhuttu alueuudistukseen liittyen, on lääketieteellisen tutkimuksen rooli hyvinvointialueilla.

Husissa tehdään huipputasoa olevaa tutkimustyötä. Siteet lääketieteellisen tiedekunnan ja yliopistollisen sairaalan välillä ovat tiiviit. Tämä on ollut edellytys tutkimuksen tekoon sekä lääkärien kouluttamiseen.

Tällä hetkellä yliopiston rooli alueuudistuksessa on vielä avoin. Tulevien päättäjien on varmistettava tutkimustyön jatkuminen ja luotava toimivat ja sujuvat käytännöt.

Lääketieteellinen tutkimus on olennainen osa lääketieteen kehitystä, ilman sitä ei tule uusia hoitomuotoja. Tutkimustyön kautta terveydenhuollon ammattilaiset, lääkärit ja hoitajat saavat uusimman tutkimustiedon ja tätä kautta mahdollistuvat uusimmat innovatiiviset hoidot monissa vakavissa sairauksissa. Näin ollen ne ovat osaltaan keskeinen keino hallita hyvinvointialueiden kokonaiskustannuksia ja purkaa hoitovelkaa.

Alueuudistuksessa pitää huomioida sosiaali- ja terveysalaan sekä pelastustoimeen liittyvät lukuisat näkökulmat. Asiakaslähtöisyys on nostettava keskiöön. Perusterveydenhuoltoa tulee vahvistaa, mutta tärkeää on muistaa myös erikoissairaanhoidon rooli tässä kokonaisuudessa. Sosiaalitoimen palvelut pitää olla sujuvat kautta linjan. Pelastustoimi on myös osa hoitoketjua ja sen toimivuus tulee turvata jatkossakin.

Aluevaltuustoihin on nyt tärkeää valita päättäjiä, joilla on alan substanssiosaamista. Asiantuntijoita, jotka tietävät mistä he päättävät. Olemme suuren muutoksen edessä ja aikataulu on tiivis.

Terveysalan asiantuntijuudesta on iso etu, jotta terveys- ja sosiaalialan palvelut sekä pelastustoimi saadaan toimimaan laadukkaasti tulevalla hyvinvointialueella.

Maarit Raja-Aho aluevaaliehdokas (kok.) kaupunginvaltuutettu Hus-valtuuston jäsen terveystieteiden maisteri terveydenhoitaja/sairaanhoitaja AMK hoitotyön opettaja, Vantaa