Käytännön tasolla soteuudistuksen toteuttaminen on henkilöstön harteilla, kirjoittaja toteaa.
Otsikon mukaista lausahdusta kuulee usein vaikkapa yritysten ja muiden työnantajien juhlatilaisuuksissa, joissa halutaan korostaa työntekijöiden merkitystä yrityksen/työnantajan menestykselle. Ikävä kyllä aina silloin tällöin se tuntuu sanahelinältä.
Nyt kun kunnista ja kuntayhtymistä ollaan siirtämässä lähes 200 000 työntekijää uusille hyvinvointialueille, henkilöstöllä tulee olemaan hyvin merkittävä rooli uudistuksen läpiviennissä. Toki aluevaltuutetut ja alueen muut päättäjät ovat keskeisessä roolissa, mutta käytännön tasolla uudistuksen toteuttaminen on henkilöstön harteilla.
Edellä mainitun takia henkilöstön hyvinvoinnista on pidettävä huolta. Hyvinvointi saattaa hyvinkin joutua koetukselle, kun tulevilla alueilla kaikki on enemmän tai vähemmän uutta ja uudistuksen onnistumiselle on asetettu kovat odotukset.
Hoitoon pääsemisen nopeuttaminen, koko sote-sektorin parempi integraatio ja kustannusten hillintä ovat sote-uudistuksen ja hyvinvointialueiden tärkeitä ja laajasti jaettuja tavoitteita. Jotta niihin päästäisiin, henkilöstön hyvinvoinnista, asiallisista työsuhteen ehdoista ja työoloista on pidettävä huolta. Ei vähiten sen takia, että sosiaali- ja terveyssektorilla olisi jatkossa riittävästi ja osaavaa työvoimaa.
Harri Järvinen aluevaaliehdokas (sd.) SAK:n yhteyspäällikkö