Sairauksien ennalta ehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen pitää panostaa, jotta sairaudet saadaan hoidettua ilman kallista erikoissairaanhoitoa, kirjoittaja toteaa.
Hyvinvointialueiden valtuustojen tulee tehdä todeksi soteuudistuksen tavoite kaventaa väestöryhmien välisiä hyvinvointieroja ja parantaa terveyspalveluja kaikille Suomessa asuville ja kaikkialla Suomessa.
Hyvinvointieroja syntyy, kun pienituloiset, työttömät ja pienellä eläkkeellä elävät jäävät vaivoineen jonottamaan terveyskeskuslääkärin vastaanotolle pääsyä ja lääkärillä käynnin jälkeen odottamaan kuukausiksi kutsua tarkempiin tutkimuksiin.
Parempiosaiset pääsevät välittömästi hyvään hoitoon rahalla tai hyvien työterveyspalvelujen avulla.
Julkinen terveydenhuolto pitää saada toimimaan tehokkaasti ja huolehtia, että laadukkaat palvelut ovat helposti ja nopeasti kaikkien saatavilla.
Vain siten pienituloistenkin hyvinvointi kasvaa, ja hyvinvointierot saadaan kapenemaan.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen budjetin arvioidaan olevan yli 800 miljoonaa euroa vuodessa.
Se on selvästi enemmän kuin Vantaa ja Kerava ovat tähän asti käyttäneet niihin palveluihin, jotka nyt siirtyvät hyvinvointialueelle.
Jos lisärahat käytetään viisaasti, voimme saada parempia lähipalveluja ja kuroa umpeen hyvinvointieroja.
Sairauksien ennalta ehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen pitää panostaa, jotta sairaudet saadaan hoidettua ilman kallista erikoissairaanhoitoa.
Tarvitsemme helposti saavutettavia julkisia lähipalveluita, kuten neuvoloita, hammashoitoloita, mielenterveyspisteitä ja terveyskeskuksia, joihin pääsee nopeasti matalalla kynnyksellä.
Vain hyvin järjestettyjen lähipalveluiden avulla voimme ehkäistä, havaita ja hoitaa sairaudet jo alkuvaiheessaan.
Tärkeää on kehittää myös kuntoutusta ja tehdä siitä kiinteä osa hoitoketjua.
Julkisen terveydenhuollon piirissä pitää helpottaa myös erikoislääkärien vastaanotolle pääsyä.
Hyvinvointialueen valtuutettujen tulee ratkaista, miten järjestetään kustannustehokkaasti erikoislääkäripalvelut, kuten gynekologipalvelut, niitä tarvitseville.
Julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut ovat Suomessa Pohjoismaiden korkeimmat.
Sipilän hallitus korotti asiakasmaksuja ja sairausvakuutuksen omavastuita sekä teki maksullisiksi aiemmin maksuttomia palveluita. Kohonneet maksut kasvattivat pienituloisten kynnystä palvelujen käyttöön ja lisäsivät köyhyyttä.
Terveyskeskusmaksu pitää poistaa, lääkkeiden omavastuita ja asiakasmaksuja laskea ja asiakasmaksu jättää perimättä, jos sen periminen on asiakkaan taloudellisessa tilanteessa kohtuutonta.
Yksityisiä perintäyhtiöitä ei pidä käyttää asiakasmaksujen perinnässä.
Ritva Bäckström aluevaaliehdokas (vas.), valiokuntaneuvos, OTK