Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Halpatyövoiman tuominen ulkomailta siirtää työvoimaongelman jälkipolville

Kirjoittajan mielestä lisää henkilökuntaa tarvitaan, mutta työvoiman tuominen ulkomailta auttaa vain hetkellisesti.

Sote- ja halpatyöalalla on liian vähän tekijöitä. Hallitus ja yritykset haluavat paikata vajeen tuomalla ulkomailta halpaa työvoimaa markkinoille.

Se on totuus, että nyt tarvitaan käsiä tekemään töitä. Se korjaa nykyhetken mutta siirtää ongelman jälkipolvien hoidettavaksi.

Nykyinen ongelma alkoi kehittyä toisesta maailmansodasta, jolloin rintamalla kaatui sotilaita. Sodan jälkeen syntyvyys oli suurta ja evakot paikkasivat henkilövajetta työmailla.

Kehityksen myötä on työntekijöiden tarve pienentynyt. Koneet ja työtavat ovat mahdollistaneet tehdä vastaava työpanos pienemmällä henkilömäärällä.

Nykyisin arvostetaan lapsiperheitä juhlapuheissa, mutta todellisuudessa niiden asemaa heikennetään koko ajan lisää.

Nykyisin vaatimustaso ja työnkuvan jatkuva muutos ei kannusta ihmisiä sitoutumaan parisuhteeseen saati lisääntymään.

Työvoiman tuonnilla siirretään ongelmia tulevaisuuteen, sillä hekin ikääntyvät ja jäävät rasittamaan vanhustenhoitoa, jolloin taas tarvitaan uudestaan halpatyövoimaa.

Meillä on edessä valinta. Tulevien päättäjien pitää miettiä olenko valmis itse kohtaamaan vanhustenhoidon nykytasolla vai haluammeko halpatyövoiman takia siirtää ongelmien hoidon jälkikasvuille.

Ari Jussila (ps.)