Ketään ei pidä jättää digitalisoituvan yhteiskunnan ulkopuolelle, kirjoittaja toteaa.
Hyvinvointialueiden uudet aluevaltuustot aloittavat työnsä jo maaliskuussa. Valmisteluvaiheen työ mahdollistaa varsinaisten hyvinvointialueiden toiminnan aloittamisen 1. tammikuuta 2023.
Monet epäilevät jo ajan riittävyyttä ja onko valmistelun asialistakaan kunnossa?
Kunnat ja valtio siirtävät palveluitaan kasvavassa määrin verkkoon. Näin tulee tapahtumaan myös hyvinvointialueiden kohdalla.
Lääkärikäynnit ja terveyspalvelut pitää tilata ja ehkä osin hoitaakin tulevaisuudessa verkossa. Jo nyt Maisa.fi ja Omakanta.fi palvelut aiheuttavat ongelmia monille suomalaisille.
Onko Vantaan ja Keravan uuden hyvinvointialueen valmisteluissa otettu huomioon ne kaupunkilaiset, joille verkkoasiointi on hankalaa ja jotka tarvitsevat siihen tukea?
Miten hyvinvointialue ottaa vastuuta asiakkaidensa digitaitojen ja sähköisen asioinnin tuesta?
Suomalaisista noin 80 prosenttia omaa hyvät tai erittäin hyvät digitaidot. Mutta 15 prosenttia tarvitsee tukea, voidakseen asioida verkossa.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella tämä tarkoittaa noin 40 000 kaupunkilaista. Miten tuleva hyvinvointialue on aikonut tämän digitukitehtävän hoitaa?
Hallintolain ja kuntalain mukaan viranomaisella on velvollisuus antaa asiakkaille maksutonta neuvontaa. Uuden digipalvelulain (§ 5.2) mukaan viranomaisen on sähköisissä palveluissaan julkaistava yhteistieto, mistä jokainen voi saada neuvoja digitaalisen palvelun käyttämiseen.
Miten hyvinvointialueet ovat aikoneet hoitaa tämän kansalaisten digitukea koskevan velvoitteen?
Ketään ei pidä jättää digitalisoituvan yhteiskunnan ulkopuolelle. Ja sitten digitukea pitäisi puffata kaikissa eri palveluissa ja pisteissä ja kanavissa.
Erityisesti ikäihmisten digituki pitää varmistaa erikseen.
Valtakunnallisella tasolla digitukea koordinoi Digi- ja väestötietovirasto. Monet kunnat tarjoavat maksutonta digitukea.
Mutta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tulee myös huolehtia omien sähköisten palveluidensa vaatimasta maksuttomasta digituesta ja ottaa sen organisointi asialistalle.
Ja sitten kun kysytään, mistä rahat?
Jos saadaan yhä useampi digipalvelujen piiriin, se kyllä taatusti tehostaa ja myös tuo säästöä.
Jouko Lindtman (sd.)
aluevaaliehdokas