Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Mielenterveyspalveluihin tulee panostaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella

Kirjoittajan mielestä soteuudistuksessa löytyy monenlaista parannettavaa.

Tulevissa aluevaaleissa päätetään hyvinvointialueen asukkaille tärkeistä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluista ja resursseista.

Perusterveydenhuollon resursseja tulee vahvistaa. Perusterveydenhuollon tulee olla toimivaa palvelua koko hyvinvointialueen väestölle.

Tarvitaan rakenteellisia uudistuksia sekä riittävät resurssit palveluiden asianmukaiseen tuottamiseen.

Terveydenhuollon painopisteenä tulee olla kansanterveystyö, terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä sairauksien ehkäisy.

Erityishuomio tulee olla mielenterveysongelmien ja päihdeongelmien hoidossa. Näen, että asianmukainen päihdehoito tukee osaltaan myös sisäistä turvallisuutta.

Peruspalveluita tulee tehostaa. Yleislääkärin vastaanotolle tulee päästä viikon sisällä hoidon tarpeesta.

Perusterveydenhuoltoon tarvitaan lisää yleislääketieteen erikoislääkäreitä ja tavoitteena tulee olla pysyvät, pitkät potilassuhteet, jolloin hoidon jatkuvuus toteutuu ja varmistetaan vaikuttava hoito pitkäaikaissairaille.

Perhelääkärimallia tulee selvittää.

Aluevaaleissa on puhuttu paljon lähipalveluiden turvaamisesta. Lähipalvelut on turvattava kattavasti, palveluiden sisältö ja saatavuus tulee määritellä aluevaltuustossa yhteistyössä.

Usein tarvittavan palvelun tulee sijaita saavutettavan etäisyyden päässä tai palvelu voidaan tuottaa kotiin virtuaalisesti tai fyysisesti.

Yleislääkärin vastaanoton asiakasmaksuista tulee luopua, jos se on hyvinvointialueella taloudellisesti mahdollista.

Terveydenhuollon rahoituksen tulee jatkossakin nojata julkiseen rajoitukseen ilman maakuntaveroa. Asiakasmaksuilla ei tule ohjata palveluiden käyttöä.

Palvelut voidaan tuottaa julkisen terveydenhuollon puitteissa ja jos tarvittavaa palvelua ei ole kohtuudella saatavilla, voidaan käyttää palveluseteliä palvelun järjestämiseksi.

Hallinnon päällekkäisiä toimintoja ja kustannuksia tulee karsia.

Hyvinvointialueiden yhteistyön käynnistyessä tulee hyödyntää hallinnon integraatiota ja siitä saatavia toiminnallisia kustannussäästöjä.

Hyvinvointialueen keskeisenä päämääränä tulee olla palvelujen ja hoitoketjujen saumaton kokonaisuus potilaiden ja alueen asukkaiden hyväksi.

Palvelut tulee saada oikeaan aikaan ja oikealla terveydenhuollon tasolla.

Jonne Lähteenmäki aluevaaliehdokas (kok.)

julkisoikeuden maisteri Vantaa