Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Nuorten rauhattomuus kouluissa huolestuttaa – "Väkivalta ei ole mikään harvinainen ilmiö"

Kirjoittaja on huolissaan oireilevista oppilaista ja opettajien resursseista.

Suomessa on tutkimusten mukaan yksi maailman parhaimmista koulujärjestelmistä ja maailman parhaat opettajat.

Silti koulumme voi huonosti. Oppilaiden keskuudessa kasvava väkivaltaisuus ja muu häiriökäyttäytyminen ovat tehneet koulusta tosiasiallisesti turvattoman paikan sekä oppilaille että koulun henkilökunnalle.

Olen toiminut sijaisena vantaalaisessa peruskoulussa ja nähnyt omin silmin koulupäivän huolestuttavaa arkea. Joskus silmittömän raivon kohteena on toinen oppilas, joskus oma opettaja.

Tämä väkivalta ei ole mikään harvinainen ilmiö. Miten ihmeessä näin on päässyt tapahtumaan ja miksi emme ole jo tehneet tälle kehitykselle mitään?

Meidän täytyy pikaisesti etsiä keinoja ja ratkaisuja, jotta saamme tämän kasvavan häiriökäytöskierteen katkaistua ja nuoret sellaiselle koulupolulle, jonka tuloksena heistä kasvaa tasapainoisia vastuunkantajia.

Ymmärtääkseni ainoa keino helpottaa tällaista kehitystä on tuoda lisää aikuisia kouluihin ja sellaisia aikuisia, joilla on ammattitaitoa ja koulutusta häiriökäyttäytymisen, lapsen ja nuoren mielen kehityksen tai patoutuneen väkivallan tunnistamiseen ja sen taltuttamiseen. Tämä tietysti vaatii rahaa, mutta on selkeä arvovalinta päättäjiltä. Onko mitään arvokkaampaa kuntien tulevaisuuden kannalta kuin terveet, motivoituneet lapset, jotka saavat riittävästi korkealaatuista opetusta hyvässä koulussa?

Tarvitaan siis psykiatrisia erikoisasairaanhoitajia tai psykiatrisen koulutuksen saaneita muita ammattihenkilöitä, erityisnuorisotyöntekijöitä tai mielenterveyshoitajia ainakin jokaisen vähänkin isomman koulun arkeen havainnoimaan alkavaa häiriökäyttäytymistä ja puuttumaan tilanteisiin jo alkumetreillä.

Opettajilla ei ole tähän vaadittavaa aikaa eikä ammattitaitoa ja heidän tulee saada keskittyä siihen, missä ovat maailman parhaita - opettamiseen.

Käännän toiveeni nyt valittavien uusien aluevaltuutettujen puoleen. Otetaan tämä asia vakavasti ja toimitaan päättäväisesti, jotta vielä ehtisimme pelastaa nuoria sukupolvia.

Ongelmat ilmenevät jo päiväkodeissa ja ala-asteella, ja mitä aikaisemmin pääsemme häiriökäyttäytyviä nuoria auttamaan, sen helpommin ja vähäisemmin kustannuksin saamme heidät oikealle tielle.

Eeva Roos aluevaaliehdokas (sd.)