Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Sote-uudistuksessa tulee määrittää hyvän hoivan kriteerit ikäihmisille

Hyvässä hoivassa liikunta, ruoka, hygienia ja yhteisöllisyys toteutuvat.

Pian käytävissä aluevaaleissa valitaan aluevaltuusto, joka päättää myös ikäihmisten asioista. Tämän tästä julkisuuteen nousee tietoja, joissa ikäihmisten hoito ja hoiva eivät ole asianmukaisia. Tuleekin siis määrittää hyvän hoivan kriteerit.

Seuraavassa esille tuotavat hoivatakuut kehitettiin jo vuonna 2018, kun keräsimme nimiä vanhusasiavaltuutettu Suomeen -kansalaisaloitteeseen. Hienoa, että nyt tammikuussa aloittaakin valtakunnallinen vanhusasiavaltuutettu työsarkansa. Oheiset takuut tulee ottaa käyttöön niin kotihoidossa kuin hoiva-asumisessa.

Liikuntatakuu: jokaisen ikäihmisen tulee päästä ulkoilemaan vähintään kahdesti viikossa. Ja ulkoiluksi ei lasketa huoneen ikkunan avaamista vaan todellista ulkoilua. Ruokailutakuu: jokaisen vanhuksen tulee saada syödä rauhassa, omaan tahtiin ja tarvittaessa avustettuna. Pitkäaikaishoidossa aliravittujen vanhusten määrä on tällä hetkellä hälyttävän suuri. Hygieniatakuu: jokaisen tulee päästä suihkuun tai jopa saunaan viikoittain. Perushygieniasta, esimerkiksi hampaiden pesusta, on tärkeä pitää huolta. Vanhuksilla ientulehdusten esiintyvyys on suuri ja tämä on omiaan entisestään hankaloittamaan ruokailua. Mitään vaippa- ja muita hygieniatarvikekiintiöitä ei saa olla.

Ja lopuksi yhteisötakuu: jokainen tulee olla oikeutettu saman ikäisten ja eri-ikäisten seuraan. Esimerkiksi päiväkotien ja vanhusten palveluasumisen yhteisyksiköt ovat enemmän kuin kannatettavia.

Näillä perustakuilla pärjätään jo aika pitkälle vanhusten hoidon ja hoivan laadun parantamisessa.

Tiina Tuomela aluevaaliehdokas (kd.)

erikoislääkäri, LKT

kaupunginvaltuutettu