Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vaaliareena | Kiireetön kotihoito vähentäisi lääkärikuluja

Hoitajat eivät riitä, jos heidät ajetaan loppuun. On voitava tehdä työnsä kunnolla, kirjoittaja muistuttaa.

Kotihoidon työntekijät uupuvat koska kiire vaikeuttaa hyvää työtä. Työntekijöitä on liian vähän ja aikataulu mahdoton. Vaihtuvuus on suurta, johtamisessa usein ongelmia eikä työssä jaksamista tueta. Moni työntekijä ei kestä eettistä stressiä.

Ongelma ei ratkea ilman lisäkäsiä.

Liian huonokuntoisina kotiin jääneet vanhukset kuormittavat ensihoitoa ja terveysasemia. Poliittisena on tavoitteena vähentää laitoshoitoa samaan aikaan kun ikäihmisten määrä kasvaa, jolloin yhä huonokuntoisemmat ikäihmiset jäävät kotiin.

Laitospaikka pitäisi kuitenkin saada silloin kun sitä tarvitsee.

Laitospaikkoja voisi vähentää vain jos riittävä tuki ja kuntoutus siirtävät laitoshoidon tarvetta. Jyväskylässä kotiin viety kunnon fysioterapia siirsi kalliin laitoshoidon tarvetta vuosilla. Vantaalla tähän ei ollut lyhytnäköisesti varaa.

Hyvä hoiva tarvitsee aikaa ja säästäisi.

Tukisukan vaihtaminen minuuttiaikataulussa ei toimi. Hollannissa aikataulutusta kokeiltiin mutta luovuttiin nopeasti, sillä terveydenhuollon kulut kasvoivat kohtuuttomasti. Lääkärikäynnit räjähtivät käsiin. Jos vanhus voi jutella hoitajan kanssa ja saada luottamusta hyvinvointiin, lääkärikäynnit vähenevät.

Hallitus valmistelee hoitajamitoitusta myös kotihoitoon. Tätä ei kannata odotella, sillä tarve paremmalle tuelle kotona on ollut jo vuosia. Vantaalla vanhusten määrä kasvaa eniten kymmenestä suuresta kunnasta.

Kunta-alalla eläköityy 26 prosenttia sairaanhoitajista, 31 prosenttia terveydenhoitajista ja 47 prosenttia osastonhoitajista seuraavalla kymmenvuotiskaudella 2021–2030. (Lähde Keva 2021)

Eläköitymisen lisäksi hoiva-ala kärsii koronan kärjistämästä uupumuksesta, ja moni vaihtaa alaa liian rankan työn ja huonon palkan vuoksi. Hoitajat eivät riitä, jos heidät ajetaan loppuun. On voitava tehdä työnsä kunnolla.

Sirpa Siru Kauppinen aluevaaliehdokas (vihr.) ympäristötekniikan M.Sc. kaupunginvaltuutettu