Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Pitkäaikaissairaiden hoito vaatii jatkuvuutta – "Kiireettömän hoidon karsiminen on lyhytnäköistä ja sen tulisi olla viimesijaisin keino"

Kiireettömällä hoidolla pidetään huoli siitä, että pitkäaikaissairaiden tila pysyy vakaana ja potilas pystyy elämään mahdollisimman normaalia elämää , kirjoittaja muistuttaa.

Vantaan Sanomat kertoi 14.1 ilmestyneessä jutussa siitä, että Vantaan kaupunki aikoo karsia kiireettömiä sosiaali- ja terveyspalveluita. Vaarana on, että pitkäaikaissairautta sairastavien potilaiden hoitovelka kasvaa ja heidän sairaudenhoitonsa laiminlyödään.

Monet sairaudet tarvitsevat jatkuvaa seurantaa niin näytteenoton kuin lääkärillä käynnin suhteen. Pelkästään kiireetöntä kontrolliaikaa lääkärille saa odottaa monta kuukautta.

Kontrollikäynneillä seurataan säännöllisin väliajoin potilaan tilaa, eikä vasta silloin kun tilanne muuttuu akuutiksi ja joudutaan lähtemään päivystykseen.

Kiireetöntä hoitoa karsimalla kasvatetaan automaattisesti hoitovelkaa ja tulevaisuudessa tehtävää työtä. Vaarana on, että kasvanutta hoitovelkaa on myöhemmin mahdotonta purkaa.

Pitkäaikaissairautta sairastavien potilaiden hoito vaatii jatkuvuutta, eikä jatkuvaa hoitoa vaativien potilaiden hoitoa voida ulkoistaa palvelusetelillä yksityiselle sektorille. Pitkäaikaissairauksien hoito on yhtä lailla ennaltaehkäisevää kuin hammastarkastuksessa käyminen säännöllisin väliajoin.

Kiireettömän hoidon karsiminen on lyhytnäköistä ja sen tulisi olla viimesijaisin keino. Kiireettömällä hoidolla pidetään huoli siitä, että pitkäaikaissairaiden tila pysyy vakaana ja potilas pystyy elämään mahdollisimman normaalia elämää.

Toivon kovasti, ettei muutama kuukausi sitten varaamani reumakontrolli peruunnu kaupungin toimesta.

Matti Virkkunen Vantaan reumayhdistys ry puheenjohtaja