Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kolumni | Miltä näyttää ihminen, jolla on syömishäiriö? – Paino ei saisi vaikuttaa siihen, kuinka hyvää hoitoa saa

"Aijaa, mutta ethän sä näytä siltä, että sulla ois se." Tämä oli se lause, joka minulle sanottiin, kun uskalsin ensimmäisiä kertoja ikinä kertoa ääneen kamppailuistani syömisen kanssa. Miltä sitten näyttää ihminen, jolla on syömishäiriö?

Syömishäiriöt keskittyvät hyvin paljon itsensä muihin vertaamiseen, oli se sitten anoreksia, bulimia, ortoreksia tai jokin muu. Sanomalla syömishäiriön omaavalle henkilölle, ettei hänestä huomaisi hänellä olevan syömishäiriö, mitä luultavimmin vahvistaa potilaan syömishäiriö ajattelua. Hänen päässään se kuulostaa samalta kuin "en ole tarpeeksi laiha".

Oli kyse mistä tahansa sairaudesta, oikean diagnoosin saaminen on tärkeää ja helpottaa kummasti elämää. Se helpottaa hoidon saamista, parantumista ja monille diagnoosin saaminen on helpotus henkisestikin.

Diagnoosit F50.9 määrittämätön syömishäiriö ja F50.1 epätyypillinen laihuushäiriö, ovat ongelmallisia monestakin syystä. Aivan ensimmäiseksi ne estävät oikeanlaisen hoidon saamisen tai ainakin vähintään vaikeuttavat sitä todella paljon.

Toiseksi tämä diagnoosi voi edesauttaa potilaan sairauden etenemistä. Hyvä esimerkki on anoreksiadiagnoosin kriteeri painoindeksistä - se voi olla korkeintaan 17,5.

Väliinputoajat ovat kaikki ne, joilla on jokainen muu anoreksian oireista, mutta on pari kiloa yli diagnoosiin vaaditun painoindeksin. Tästä sairastuneelle tulee mielikuva, ettei hän ole tarpeeksi sairas saadakseen diagnoosia eikä tarvitsemaansa hoitoa. Tällainen ajatus voi johtaa hyvinkin vaarallisiin tilanteisiin. Eikö hoitoa pitäisi saada jo ennen kun on kuolemaisillaan?

Emme voi arvottaa jonkun sairautta hänen painonsa perusteella. Varsinkaan kun kyse on syömishäiriöistä, jossa keskiössä on painon pudottaminen ja matala itsetunto.

Mielestäni olisi enemmän kuin ihanteellista, että jokaisen kokemusta syömishäiriöstä kohdeltaisiin samanarvoisina, eikä paino vaikuttaisi siihen, kuinka hyvää hoitoa potilas saa.

Tällä viikolla vietetään lapsille ja nuorille suunnattua Uutisten viikkoa. Kirjoittaja on Vaskivuoren lukion Journalismi 1 -kurssin opiskelija.