Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Jäälatte on iced latte ja vuoropäällikkö shift leader – Mädättääkö "finglish" suomen kielen?

Seison tuiki tavallisen kahvilan jonossa ja silmäilen pitkää listaa erikoiskahveista. Jäälatte ei olekaan jäälatte, vaan iced latte. Ja minua ei palvele vuoropäällikkö, vaan shift leader.

Suomen kieli on ainutlaatuinen omine piirteineen. Kielemme taipuu jokaiseen suuhun ja tarjoaa mahdollisuuksia. Vauraana Pohjoismaana luomme myös trendiä muualle maailmaan. Miksi tukahdutamme pieniä kieliä?

Englanti - yksi maailman puhutuimmista kielistä - on samanaikaisesti lahja ja vitsaus pienille maille ja kulttuureille. Emme välttämättä osaa kommunikoida keskenään omilla äidinkielillämme kielen rakenteiden suurten erojen takia, mutta englanti sujuu lähes aina.

Tästähän isot firmat villiintyvät. Sen sijaan, että suojelemme omaa kieltämme ja kulttuuriamme, lähdemme reformaation tapaan oikaisemaan jok'ikisen nimen ja tittelin. Viis suomen kielestä, tärkeintähän on olla trendikäs.

Paitsi että suomen kieltä uhkaavat trendikkyyttä etsivät firmat, ovat uhkana myös sosiaalinen media ja populaarikulttuuri. Ammennamme vaikutteita esimerkiksi Instagramista, Facebookista ja TikTokista, Keeping Up With The Kardashianeista ja näistä iänikuisista iced caramel -latte juomista. Sen sijaan, että puhumme suomea, on lähes joka lauseessa jokin vaikute englannin kielestä. ‘’Siis legit, tää juoma on bussin.’’

On päivänselvää, että pienet kielet ja kulttuurit ovat lähellä sukupuuttoa. Puhujat vähenevät ja valtakielet ottavat asemaansa.

Tätäkö me haluamme? Että 2050-luvulla Suomen kolmas virallinen kieli on englanti ja että kommunikoimme kolmen kielen välillä. Hyvää päivää ihmiset! Olisiko aika kunnioittaa meidän pientä ja ainutlaatuista kieltämme?

On kuitenkin hyvä todeta, että suomea toisena kielenä puhuvat ovat tietenkin eri asemassa kuin Maija ja Matti Meikäläiset. Mutta englannin kielen tulisi olla yksittäinen työkalu eikä koko työkalupakki. Meidän tulisi kannustaa ihmisiä opiskelemaan kieltämme ja vahvistamaan sen asemaa. Ei nakertaa sitä alas trendikkyyden nimissä.

Muutos ei tapahdu hetkessä, joten joudun vielä hetken tyytymään iced latteihin ja shift leadereihin.

Tällä viikolla vietetään lapsille ja nuorille suunnattua Uutisten viikkoa. Kirjoittaja on Vaskivuoren lukion Journalismi 1 -kurssin opiskelija.