Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Tarkkailun ja hiljaisuuden taito on aliarvostettua – "Kaikki eivät halua huomion keskipisteeksi"

Astut koululuokkaan ja katsot ympärillesi. Ihmiset pomppivat pöydillä, ja puheesta aiheutuva melu soi korvissasi.

Kiinnität katseesi tarkemmin yksittäisiin ihmisiin. Tunnistat usean henkilön kasvot, heidän nimensä ja heidän ulkoisen persoonallisuutensa, mutta et tunne heitä sen syvällisemmin. Huomaat vielä yhden ihmisen luokan nurkassa. "Aa toi on se ujo tyyppi, joka ei melkein koskaan puhu kenellekään", ajattelet.

Mutta sitä et tiedä, että hän saattaakin olla se tyyppi, joka tietää luokan ihmisistä eniten. Tarkkailun ja hiljaisuuden taito on erittäin aliarvostettua, eikä moni edes tajua, että hiljainen ja pois vetäytyvä ihminen ei välttämättä ole vain ujo.

Yhteiskunnassamme on tehty hyvin selväksi normi, että hiljainen ei tule pärjäämään elämässä. Tavoiteltavaa on olla ulos suuntautuva ja toiset haltuun ottava persoona.

Yhteiskuntamme ajattelee hiljaisista ihmisistä, että ujot ihmiset eivät uskalla pitää puoliaan ja jäävät toisten jalkoihin. Ihmisten pitäisi ymmärtää, etteivät kaikki ihmiset halua parrasvaloihin huomion keskipisteeksi. Jos hiljenisitte hetkeksi, voisitte ymmärtää, ettei hiljaisessa ole mitään huonoa ja voisitte ehkä myös oppia ajattelemaan eri näkökulmasta.

Keskustelussa hiljaiset ihmiset ottavat puhujalta tulevan tiedon, ja kun heidän ensimmäisenä prioriteettinaan ei ole avata suuta ja töksäyttää ulos ensimmäistä asiaa, mikä sieltä saattaa putkahtaa, jää heille aikaa prosessoida ja tutkiskella tietoa kaikista mahdollisista näkökulmista.

Hiljaiselle ihmiselle ei ole tärkeää tuottaa vastausta nopeasti vaan vastata tavalla, joka kehittää keskustelua ja jättää kaikille hyvän mielen.

Hiljaisen ihmisen mieli käy tuhatta ja sataa, sillä hän pystyy käymään läpi jokaikisen mahdollisen skenaarion, mitä seuraavaksi voisi tapahtua. Ajan saatossa ympäristön tarkkailu, kuuntelu ja ymmärtämistaidot kehittyvät, ja tämä lisää aivojen ongelmanratkaisukykyä sekä opettaa myös lukemaan muita ihmisiä ja välttämään mahdolliset uhat.

Ehkei selviytymisen kannalta olekaan tärkeintä olla äänekkäin, vaan fiksuin.

Tällä viikolla vietetään lapsille ja nuorille suunnattua Uutisten viikkoa. Kirjoittaja on Vaskivuoren lukion Journalismi 1 -kurssin opiskelija.